En la preparació de les vacances d’estiu del 2017, a més d’escollir el destí i l’allotjament, s’ha de tenir en compte quin equipatge ens emportarem. Hi ha qui no està disposat a facturar maletes i que prefereix viatjar només amb el seu equipatge de mà. Però, ¿quines són les mides màximes de la maleta de cabina segons aerolínies com Vueling, Ryanair o Easyjet? Aquestes dimensions afegeixen desconcert entre els viatgers a l’hora d’afrontar les seves pròximes vacances.

La IATA s’ha proposat fixar una mida estàndard de 55 x 35 x 20 centímetres, però l’anàlisi de les 10 aerolínies que més passatgers van transportar a Barcelona el 2014 mostra que es tractaria d’una mida més petita del que accepten aquestes companyies actualment. Les mides més comunes són 55 x 40 x 20 centímetres (Vueling i Ryanair, per exemple), mentre que els 10 quilos de pes màxim també és el més recomanat. A més, les aerolínies accepten ara paquets petits extra, encara que cada companyia especifica les seves condicions.

VUELING

L’aerolínia líder al Prat especifica a la seva pàgina web que els usuaris poden portar “a la cabina de l’avió” una maleta “sempre que no sobrepassi els 10 kg de pes i que les seves mides no superin els 55x40x20 cm”. Encara que la companyia en un principi no especifica si els usuaris poden portar un paquet extra, fonts de l’empresa afirmen que l’aerolínia “és flexible” i que es permeten per exemple “bosses de senyora” a més de la maleta de mà.

RYANAIR

“Cada passatger pot pujar a bord una maleta de mà que no sobrepassi els 10 kg, amb unes dimensions màximes de 55 cm x 40 cm x 20 cm, i una bossa petita no més gran de 35 x 20 x 20 cm”, especifica la firma a la seva pàgina web. Com a vegades passa als seus vols, l’aerolínia avisa que “per limitacions d’espai en cabina, només hi ha cabuda per a 90 articles d’equipatge de mà grans (55 x 40 x 20 cm). La resta s’acomodarà, de forma gratuïta, en la bodega de l’avió.”

EASYJET

“Tots els passatgers poden portar una peça d’equipatge de mà amb una mida màxima de 56 x 45 x 25 cm, incloent-hi les nanses i les rodes. L’espai del compartiment superior a bord de l’avió és limitat, i per això, en els vols complets, potser haurem de transportar part de l’equipatge de mà a la bodega”, destaca la companyia. A més, i només per a alguns passatgers, es permet un paquet extra de 45 x 36 x 20 cm en el cas dels “titulars de targetes easyJet Plus, els passatgers amb tarifa FLEXI o els que disposin d’un seient amb més espai per a les cames o a la part davantera”.

LUFTHANSA

L’alemanya Lufthansa permet una maleta d’equipatge de mà de fins a 8 quilos i mides 55 x 40 x 23 cm. Això sí, a més admet portar “una peça d’equipatge addicional (màx. 30 x 40 x 10 cm, p. ex. una bossa de mà, una bossa d’ordinador portàtil), una maxicosi per bebè o un seient infantil de cotxe o un cotxet/una cadira infantil plegable (transport en bodega, en el seu cas), així com cadires de rodes i aparells ortopèdics (p. ex. crosses).”

AIR EUROPA

“Cada passatger pot portar una maleta de pes màxim 10 kg en classe Turista”, explica Air Europa en les seves condicions, que agrega que les mides màximes permeses són “55 x 35 x 25 cm o bé que la suma de llarg+anmple+alt no superi els 115 cm”. A més, permet portar addicionalment “una bossa, bitlletera o moneder que sigui adequat a la indumentària normal de viatge i no s’utilitzi com a contenidor per al transport d’articles que en un altre cas es considerarien equipatge”, una “quantitat raonable de lectura per al vol”, abric, paraigua i bastó, càmera fotogràfica petita i un ordinador portàtil, entre altres.

IBERIA

Les dimensions màximes de la maleta de cabina d’Iberia són 56 x 45 x 25 cm, “Nansa, butxaques i rodes incloses”, sense especificar la mida màxima. “Recorda que a més es podrà portar un accessori personal addicional”, afirma l’aerolínia, sense especificar-ne les mides o quin tipus d’objectes són.

NORWEGIAN

“Es permet portar una peça d’equipatge de mà (màxim 10 kg – 55x 40 x 23cm), a més d’un petit objecte personal a bord de l’aeronau. L’article personal (per exemple, petita bossa o maletí per a portàtil) ha de cabre còmodament sota del seient deldavant”, afirma la companyia Norwegian a la seva pàgina web.

BRITISH AIRWAYS

La companyia britànica British Airways permet portar una maleta de 56 x 45 x 25 cm, amb un pes màxim per bossa de 23 quilos. A més, els usuaris podran portar una “bossa personal” de fins a 45 cm x 36 cm x 20 cm.

AIR FRANCE

“Per acceptar-se en cabina, l’equipatge ha de tenir les següents dimensions màximes: 55 x 35 x 25 cm (butxaques, rodes i nanses incloses)”, afirma la companyia Air France que, a més, accepta “un accessori” complementari a aquesta maleta. Com a exemples dels paquets extra acceptables, cita “una bossa, un ordinador portàtil, una càmera fotogràfica…”

SWISS

L’aerolínia suïssa Swiss fixa com a màxim de l’equipatge de mà una maleta que no superi els 55 x 40 x 23 cm i els 8 kg de pes. A més de l’equipatge de mà permès, “els adults i menors que disposin de seient propi també podran portar-lo a bord” una “bossa de senyora, bossa per a ordinador portàtil o cartera amb bandolera (màxim 40 x 30 x 10 cm)”.