Per què ens agrada tant el turisme rural, a Pedratour? No és perquè siguem de pagès –tot i que, per què enganyar-nos, una mica sí–, sinó pels valors que s’associen al turisme rural. I, amb això, vull anar una mica més enllà del “fer turisme a la natura”, perquè el turisme rural és molt més que això. Nosaltres som uns enamorats de la terra, això és innegable, però el que ens enamora dels hotels rurals és el projecte en si mateix. Els hotels rurals de Catalunya –i suposo que els de tot arreu– neixen, en general, d’un projecte familiar en què s’embarquen persones que estimen la seva regió. Ja siguin nascudes allà o vinguin de fora, tenen una profunda connexió amb aquell territori i, al final, tot el que volen és fer del seu amor a la terra una manera de guanyar-se la vida. Sovint, sense més pretensió que aquesta.

És per això que, en la seva majoria, els hotels rurals tenen una sèrie de característiques que els confereix un encant particular: l’entorn –evidentment–, l’ambient dins l’hotel, la història del propi allotjament, el tracte i la sostenibilitat.

Parador d'Arties
Parador d’Arties

De l’entorn, què us en puc dir, que no sapigueu? Tenim la gran sort que la nostra terra catalana ofereix una diversitat paisatgística meravellosa: des dels penya-segats de la Costa Brava fins els llacs glaciars del Pirineu, podem trobar entorns naturals diversos, cadascun amb els seus atractius i la seva oferta d’activitats esportives i culturals. Per això, cada allotjament rural té una oferta turística particular a les seves rodalies i, en general, els gerents –o propietaris, o treballadors– en són grans coneixedors i us poden ajudar a trobar l’activitat ideal per a vosaltres.

Dins un hotel rural, en general, l’ambient és d’allò més acollidor. Fins i tot en els hotels rurals de luxe –sí, ho sé, són una passada; és un altre nivell– es tendeix a conservar un aire rústic i càlid, per sentir-se com a casa. I és una fantasia, el poder anar uns dies a un lloc en un entorn privilegiat, amb totes les comoditats i, alhora, gaudir del recolliment de la llar. És quasi com si haguessis anat a viure a la casa dels teus somnis.

A més, les cases i hotels rurals solen emplaçar-se en edificis carregats d’història i, sovint, arrosseguen un increïble llegat. Masies del segle XI totalment rehabilitades, cases pairals de muntanya, fondes familiars amb diverses generacions de trajectòria… Cada racó de l’allotjament amaga una anècdota, un pessic d’història. L’estada, en si mateixa, pot ser un viatge al passat. I de ben segur que els actuals propietaris estaran encantats d’explicar-vos tota la història del seu projecte!

I és que el tracte en els hotels rurals té aquesta fantàstica peculiaritat. Perquè solen ser projectes familiars: una parella enamorada d’una zona, o una família que fa generacions que regenta l’establiment, que aboca tota la seva il·lusió i el seu amor pel territori en un projecte que li permet compartir-lo. El tracte acostuma a ser proper i familiar, acollidor. I això no els fa menys professionals, no us penseu! Però és un tipus d’aproximació al client molt diferent. I és que els que regenten allotjaments rurals no són hotelers, són amfitrions: t’obren les portes de casa seva. A més, les cases i hotels rurals solen ser petits, amb poques habitacions: tot queda en família. Així, a banda de permetre relaxar-se i desconnectar al mig de la natura, l’hotel rural ofereix també l’oportunitat de conèixer gent i establir contacte amb diferents persones, ja sigui el personal de l’establiment o altres clients. Menjadors petits, sales d’estar acollidores i zones comunes encantadores, tot plegat afavoreix el compartir un joc de taula o una conversa amb la resta de gent que corre per allà. I no és tendre i enriquidor, tot això?

Però, potser, el que més m’agrada dels hotels rurals és la seva política sostenible. En general, s’ho prenen molt seriosament, precisament perquè estimen la seva terra i volen tenir-ne cura. Genuïnament. Així, solen contemplar la sostenibilitat en tots els seus aspectes –ambiental, econòmic i social– perquè és així com es cuida el territori.

vinyes

Aposten pel producte local i de temporada i, sovint, ecològic. D’aquesta manera potencien l’economia de la comarca, a més de reduir la contaminació derivada del transport de llarga distància. A més, això dona a la seva cuina un caràcter tradicional i característic de la zona, sovint fusionat amb cuina d’autor innovadora. Receptes i productes típics, casolans i autèntics –de vegades, d’elaboració pròpia o procedents del mateix hort de la finca–, amb una nota d’originalitat i modernitat. D’aquesta manera, no només reforcen l’economia local, sinó també la tradició.

D’igual manera, són grans coneixedors del territori i de l’oferta comercial i turística del mateix. Us recomanaran activitats organitzades per empreses locals i us enviaran a comprar a establiments de confiança, dels de tota la vida. Així, afavoreixen l’economia circular i l’ocupació dins la regió, mantenint vives les zones rurals.

A més, la majoria aposten per les energies renovables i el transport sostenible. Molts dels establiments us poden posar en contacte ràpidament amb empreses locals de lloguer de cotxes elèctrics i de bicicletes; sovint ofereixen guarda-bicicletes i us poden facilitar recanvis, i molts d’ells posen carregadors de cotxe elèctric a disposició del client. En trobareu molts d’equipats amb plaques solars, que fan servir estufes de pèl·lets de biomassa, o que tenen sistemes de filtració d’aigua per oferir aigua boníssima sense haver d’incórrer en el pecat capital de les ampolles de plàstic. Fantàstic, no us sembla?

El turisme rural no és només una escapada a la natura: és tota una filosofia. Una concepció del turisme que intenta que l’oci i el gaudi siguin compatibles amb el respecte al medi ambient i a l’entorn. És una aposta per la terra i la seva gent. I, especialment en aquests temps que corren, una magnífica oportunitat per viure experiències inoblidables sense sortir de Catalunya. Des d’escapades romàntiques de cap de setmana fins a vacances en família, el turisme rural català té una oferta inesgotable i per a tots els gustos i nivells adquisitius. Us hi animeu?