L’hivern i la primavera són bons moments per animar-se a fer rutes culturals per Catalunya. Tenim molt patrimoni cultural i, la majoria de nosaltres, el coneixem poquet. En general, estem força familiaritzats amb el llegat romànic i medieval que hi ha a casa nostra, però també tenim un patrimoni industrial importantíssim, sobretot en el sector del tèxtil. Així que, avui, us proposem fer la ruta de les colònies tèxtils del Llobregat –tan bon punt s’obri la veda– per conèixer aquesta part clau de la història de Catalunya.

 

El Llobregat acull pràcticament la meitat de les colònies tèxtils de Catalunya. Les seves aigües van fer funcionar, ni més ni menys, que 34 colònies tèxtils, la majoria d’elles al Berguedà i al Bages. De fet, el tram del Llobregat del Baix Berguedà, entre Berga i el límit amb el Bages, presenta la major concentració de colònies tèxtils d’Europa (15 colònies en uns escassos 20 km) –ja ho tenim, això, els berguedans, que som un xic exagerats. D’aquestes 34 colònies, algunes han desaparegut (com la Colònia Carme de Cercs, actualment sota les aigües del pantà de la Baells) o estan profundament degradades per l’abandonament; altres han estat engolides pel creixement urbà dels pobles propers o romanen com a nuclis de població; n’hi ha que han estat reconvertides en zones industrials modernes –algunes de les fàbriques encara funcionen–, i altres han estat museïtzades. Visitar-les totes demana una inversió de temps que molts no tenim. Per això, tot baixant pel Llobregat, us presentaré aquelles que són imprescindibles.

Cal Rosal, a sota de Berga, va ser la primera fàbrica instal·lada sota el règim de colònia tèxtil a Catalunya. Avui en dia és un nucli de població actiu. De l’antiga colònia en destaca el convent, avui reconvertit en un espai de mediació cultural i de creació i difusió artística anomenat Konvent. Actualment és un centre d’art contemporani referent al país, amb una àmplia i rica agenda cultural, on s’ofereixen des de residències per a artistes de tot tipus fins a exposicions, concerts i espectacles diversos. 

A Gironella, entre d’altres, hi trobem la colònia de Viladomiu Nou que destaca per la Torre de l’Amo, la casa senyorial que servia de segona –o tercera, o quarta– residència de la família Viladomiu, propietaris de la colònia. A diferència de les torres dels amos de moltes de les colònies tèxtils, aquesta està en un excel·lent estat de conservació i s’ha convertit en museu. La planta baixa acull diferents serveis i òrgans de l’administració, però la primera planta i les golfes, totalment restaurades, mostren una recreació de l’antiga casa de l’amo. La visita a la Torre de l’Amo de Viladomiu Nou ens permet fer-nos una idea de com vivien els propietaris de les colònies tèxtils. 

En la ruta de les colònies tèxtils del Llobregat, Puig-reig és una parada obligada per visitar dues de les seves colònies. Cal Pons probablement sigui la colònia més important de Catalunya a nivell arquitectònic i urbanístic. Tota ella és un conjunt arquitectònic protegit com a Bé Cultural d’Interès Nacional. Actualment és un nucli de població actiu, però val la pena visitar-lo. Hi destaquen les dues torres dels amos, esplèndides i envoltades per un conjunt de jardins i bosc molt agradable, i la magnífica església neogòtica de Sant Josep. L’església es pot visitar i té tres espais museïtzats on es pot aprofundir en el paper de l’església en la consolidació del sistema de colònia industrial. A més, cal esmentar també el xalet del director, menys impressionant que les torres, però digne de veure, i el convent de les monges. No podeu deixar de fer-hi una passejada!

Però, si us cal una excusa de més pes per anar fins a Puig-reig, la Colònia Vidal bé mereix el desplaçament. És la darrera que es va obrir al Berguedà i també l’última en tancar i és destacable perquè, a diferència de la majoria, ha restat deshabitada i s’ha reconvertit tota ella en museu. Una visita guiada molt recomanable ens porta a fer un recorregut per la colònia, que conserva tot el seu patrimoni, visitant els espais més significatius i també els diferents serveis de la colònia obrera. Fins i tot es pot veure com eren els habitatges dels obrers per dins i, si heu visitat abans la Torre de l’Amo de Viladomiu Nou, podeu experimentar de primera mà la diferència. El Museu de la Colònia Vidal ens ofereix una manera molt entretinguda de descobrir com era la vida i la feina en un colònia tèxtil del segle XX, així com conèixer el procés de transformació del cotó aprofitant l’aigua com a font d’energia. Tothom en surt molt content!

Ja al tram baix del riu, a Esparraguera, hi trobem la Colònia Sedó. Avui en dia és un polígon industrial força important, però la vella fàbrica acull el Museu de la Colònia Sedó. El seu atractiu principal és l’antiga turbina, la més gran de l’Estat Espanyol, però també s’hi pot veure, entre altres coses, una maqueta de la colònia i un audiovisual en 3 dimensions que explica la seva història. La visita al museu ens descobreix l’estructura i funcionament de la colònia, així com el complex sistema energètic quefeia funcionar la fàbrica. A més, es pot fer una visita autoguiada per tot el recinte per veure’n els edificis principals, dels quals cal destacar la casa de l’amo amb el seu jardí i les xemeneies. També val la pena veure l’aqüeducte i el salt de Broquetes. Un bon lloc per passar un matí impregnant-se d’història.

Si seguim baixant Llobregat avall, és imprescindible fer una parada a Santa Coloma de Cervelló per visitar la , una de les més grans d’aquest riu i un dels conjunts modernistes més importants de Catalunya. Per a que us en feu una idea, la planimetria del conjunt va estar a càrrec de Gaudí, ni més ni menys, i la seva influència es percep en diversos edificis de la colònia. Gaudí mateix va dissenyar l’església tot i que, finalment, només se’n va construir la cripta, anomenada Cripta de Gaudí, ja que el projecte arquitectònic de la colònia va quedar abandonat en morir Eusebi Güell –sí, sí, el mateix que va encarregar el Parc Güell. El disseny de l’església de la Colònia Güell podria molt bé ser un precursor de la Sagrada Família, amb elements que es reconeixen perfectament a la cripta. La cripta, per si mateixa, és una deliciosa obra d’art de relleu internacional que mereix sobradament haver estat declarada Patrimoni de la Humanitat. Són espectaculars, també, Ca l’Espinal i Ca l’Ordal, i la Casa del Mestre és magnífica. Si us agrada l’arquitectura, aquesta és una visita necessària. 

La ruta de les colònies tèxtils del Llobregat no és una excursió d’un dia, potser ni tan sols d’un cap de setmana. Però es pot fer a trossos, o agafant-se uns dies –per exemple, per Setmana Santa– per recórrer el curs del Llobregat tranquil·lament. Val la pena per fer una mica de turisme cultural per Catalunya i es pot fer en família, si els nens no són massa petits. I ens descobreix tota una part de la nostra història recent a la què sovint no prestem prou atenció, malgrat la seva importància cabdal en la constitució de la Catalunya actual tal com la coneixem. És un passeig pel context social dels nostres avis i besavis que ens pot fer entendre moltes coses que ens són properes. Us convidem a submergir-vos en el passat industrial català, tot gaudint d’una experiència turística, artística i cultural. Au, animeu-vos-hi!