Picasso a Gósol

Sabíeu que Pablo Picasso va passar gairebé tres mesos a Gósol, al Berguedà, entre maig i agost del 1906? Diuen els experts que aquesta estada a Gósol va suposar un punt d’inflexió en la seva trajectòria artística i que seria en aquest poblet –aleshores remot– del Pirineu català on l’artista faria les primeres passes cap al cubisme. Pedratour us anima a descobrir aquesta fascinant història amb un singular paquet de senderisme que ens porta a seguir les passes de Picasso pel Pedraforca i el Cadí. El Camí Picasso és una ruta que segueix el camí que va fer l’artista per arribar fins a Gósol, el maig de 1906, i per marxar-ne, 12 setmanes més tard, en direcció a París.

La ruta completa porta de Guardiola de Berguedà fins a Bellver de Cerdanya, tot passant per Gósol, en un viatge de 5 dies. Pels que no teniu tants dies, Pedratour us ofereix un tastet del Camí Picasso en grup i amb guia des del vespre de 23 d’abril fins el 25 d’abril, recorrent el camí que va fer Picasso per anar des de Guardiola –on arribava el tren, temps era temps– fins a Gósol.

Anada de Picasso a Gósol

Camí Picasso en grup i amb guia

Aquesta és la nostra proposta per fer un tram del Camí Picasso en grup i amb guia a l’abril. 2 etapes, de Guardiola de Berguedà a Saldes i de Saldes a Gósol, amb una nit prèvia a Guardiola per reunir-nos amb el guia i la resta del grup.

Sortim de Guardiola de Berguedà en direcció al Coll dels Fangassos, tot passant pel monestir romànic de Sant Llorenç prop Bagà i per uns estimballs magnífics. Després baixem a la vall del riu Saldes i travessem el curs d’aigua per un pont de fusta. El camí puja després cap a l’església de Sant Julià de Fréixens. Una mica més amunt trobem el Pedraforca, que ja no ens abandonarà (tret que fem la ruta completa, en aquest cas ens acompanyarà només fins el Pas dels Gosolans). Sota la imponent vigilància de la muntanya màgica, ens dirigim a Maçaners, i després a Saldes, on farem nit.

Camí Picasso en grup i amb guia

Des de Saldes, el camí ens porta cap a Gósol creuant el cingle argilós del Coll de la Trapa. Durant aquesta etapa, ens trobarem al bell mig d’un impressionant paisatge desèrtic, causat per uns afloraments d’argiles erosionades. L’espectacular coloració dels xaragalls no ens deixarà indiferents, com no van deixar indiferent Picasso el 1906. Les tonalitat ocres, vermelloses i virolades dels afloraments rocosos del Coll de la Trapa són les que van dominar la paleta de l’artista durant aquella estada, essent els colors que caracteritzen l’obra pictòrica que va realitzar a Gósol.

Arribats a Gósol, us portem a visitar el Centre d’Interpretació Picasso. Allà s’hi exposen litografies de les obres que el pinto va realitzar al poble –les originals estan repartides pel món, és el que té tenir un artista d’importància internacional. De cara a la primavera del 2022, el museu Reina Sofía de Madrid preveu ajuntar les més rellevants d’aquestes obres en una gran exposició  sobre aquest viatge que tant va inspirar i canviar el rumb de Picasso. Aquesta exposició de Picasso a Gósol representa la culminació d’una gran recerca sobre la importància que van tenir els 80 dies d’estada a Gósol per a la trajectòria de l’artista i, per extensió, per a la història de l’art contemporani.

La partença de Gósol

Camí Picasso

Després de passar 80 dies a Gósol, el pintor emprengué el viatge de tornada a París. Abans, però, hauria de baixar de Gósol –que aleshores estava molt mal comunicat– fins la Cerdanya, regalant-nos un segon tram del Camí Picasso. De Gósol fins a Bellver de Cerdanya, en dues etapes més, podem acabar de seguir les passes de l’artista en la seva partença del poblet berguedà.

Tal com feu Picasso el 1906, si fem la ruta sencera, sortim de Gósol pel Camí dels Segadors, el camí que tradicionalment seguien els gosolans per anar a fer la campanya de sega a la Cerdanya. Passant pel Cap de la Portella arribem al Collell, divisòria d’aigües entre la conca del Llobregat i la del Segre. Allà deixem enrere les terres del Pedraforca per endinsar-nos a la Serra del Cadí. Enfilem el Cadí travessant prats alpins on podem gaudir de la companyia dels voltors i les àguiles i, amb un xic de sort, dels isards. Coronem el sostre l’etapa al Pas dels Gosolans, connexió entre el Berguedà i la Cerdanya. En creuar el pas, penetrem a la impressionant cara nord del Cadí i, des del peu de la tartera, el refugi Prat d’Aguiló, on farem nit, ens saluda des del seu emplaçament d’ensomni.

Per acabar la ruta, només ens queda baixar des de Prat d’Aguiló fins el fons de la vall de la Cerdanya. Passarem per Talló, on cal admirar la magnífica església romànica de Santa Maria de Talló. A Bellver de Cerdanya, on acaba el nostre camí, ens hi esperarà el transport que ens retornarà a Guardiola de Berguedà.

Camí Picasso en grup i amb guia a l’abril!

Si us fascina la història de l’art i us agrada fer senderisme per paratges únics, el Camí Picasso es la vostra ruta! Aquest abril, deixeu que els nostres guies us portin en un cap de setmana irrepetible a fer la primera part d’aquesta travessa. Aprofiteu una escapada per fer el primer tram del Camí Picasso amb grup i amb guia, us deixarà amb ganes de més! I, si en teniu l’oportunitat, feu un cop d’ull a la ruta completa que us organitza Pedratour. Us enamorarà!