Sant Julià de Cerdanyola Bauma de les Deveses

Si us agraden els paisatges magnífics, la viticultura i l’enoturisme i anar en bicicleta, a Pedratour tenim l’activitat ideal per a vosaltres! Combinem vinyes i e-bikes en una activitat completíssima que encantarà a qualsevol. I és que ho té tot: una ruta amb e-bike adequada al nivell de cada grup, una visita a una vinya d’alçada recuperada, un tast de vi ecològic i formatgesI un entorn extraordinari amb vistes al Pedraforca! Tenim una sortida programada pel dia 18 d’abril. Si no us va bé, però, podeu reservar l’activitat pel dia que més us convingui. El cas és que no us la perdeu, és la perfecta activitat en família!

 

e-bike e-MTB Pedratour

Comencem el dia a Guardiola de Berguedà fent una ruta amb les nostres bicicletes de muntanya elèctriques. En tenim 4 disponibles, així que tot queda en família! Ens agrada presumir una mica de les nostres e-MTB: són e-bikes Orbea d’alta gama, amb motor Shimano de 500 W i amb la bateria integrada al quadre, cosa que els dona una estètica molt elegant. Quedareu súper bé a les fotos, paraula.

La ruta dependrà dels vostres requeriments i capacitats, hi ha molt on triar! La Via del Nicolau, Riutort, Catllaràs, Puig Lluent… Infinites possibilitats, totes elles encantadores independentment del nivell.

Després de la ruta deixarem les bicicletes i ens dirigirem a les vinyes de La Bauma de les Deveses, a Sant Julià de Cerdanyola, per visitar aquestes magnífiques vinyes d’alçada en recuperació. En el ja de per si encantador paisatge de Sant julià de Cerdanyola hi destaca, per la seva singularitat, la zona de la Devesa. Allà, entre 1.000 i 1.300 metres d’altitud, les vinyes de La Bauma de les Deveses s’enfilen pel vessant ben bé fins la cinglera. Les vinyes creixen en petites feixes sostingudes per parets de pedra seca que es varen construir fa segles amb gran esforç i tècnica.

vinyes i e-bikes Bauma de les Deveses

Durant l’Edat Mitjana la vinya era un cultiu important als Pirineus, i hi ha constància que a Sant Julià se’n cultivava. De fet, sabem que a principis del segle XII Sant Julià de Cerdanyola pagava els seus tributs al Bisbat d’Urgell amb vi. Així, aquest és un espai agrícola ancestral de gran singularitat que s’estava perdent des de mitjans del segle XVIII i que està en recuperació des del 2015 gràcies al compromís de 3 persones.

En Carles Flaquer i l’Imma Espel són una parella de biòlegs de Sant Julià que es van associar amb un enòleg del Penedès, en Joan Rubió, per retornar a aquest paratge el seu ús agrícola i recuperar les construccions de pedra seca que hi havia. Planten varietats mediterrànies: tenen garnatxa i monestrell i una petita part de macabeu. L’altitud proporciona una oscil·lació tèrmica diària molt major que la del clima mediterrani normal i condiciona l’estacionalitat. Ara bé, com que la zona es troba sobre terreny calcari i en un vessant orientat al sud, té característiques tèrmiques mediterrànies. En Joan Rubió ho defineix com a mediterraneïtat d’altura, i diuen els entesos que això fa vins molt singulars.

vinyes i e-bikes Bauma de les Deveses

El seu objectiu és produir vi d’altura ecològic i de qualitat, seguint els mètodes tradicionals. Tot es fa a mà. Cap de les activitats de la vinya està mecanitzada, ni es pot accedir als cultius de forma motoritzada. La terra es treballa amb un cavall. Els ceps es planten, poden i cuiden un a un de forma manual. I, evidentment, la collita també es fa a mà. Amb tot això, volen fer vins ecològics i amb la mínima intervenció possible, el més naturals possible.

És un projecte maco, no us sembla? El que sens dubte és preciós és el paisatge que estan recuperant. Si ja les vistes des de la Devesa són una meravella, ara les vinyes hi donen un aire bucòlic i mediterrani encantador. Asseieu-vos al sol, al costat d’un cep i d’una barraca de pedra seca, i escolteu la història d’aquest projecte. És encisadora.

Després de la passejada per les vinyes, que ens haurà obert la gana, farem un petit tast de productes. La Bauma de les Deveses encara no produeix vins propis; de fet, s’espera la primera anyada aquest 2021. Així, el vi que tastarem ve de Vilafranca del Penedès, però surt de la vinya on treballa en Joan Rubió, soci fundador de La Bauma de les Deveses. És un vi ecològic i biodinàmic, 100% xarel·lo, que es diu Nituix. Un nom curiós, pres de l’euga que llaura les vinyes de La Bauma de les Deveses. Us en recordareu!

A falta de vi local –de moment–, acompanyarem el tast del Nituix amb formatges Cuirols, de la Nou de Berguedà. Formatges artesans de la terra, boníssims, que val la pena degustar. Així, tanquem aquest matí de vinyes i e-bikes amb bon sabor de boca.

 

Acompanyeu-nos en aquesta jornada entre vinyes i e-bikes per l’Alt Berguedà i descobriu rutes en e-MTB i les vinyes de la Bauma de les Deveses.

Paisatges increïbles, històries corprenedores, vinyes bucòliques i una degustació gourmet. Una activitat per a tots els públics que us encisarà de principi a fi.

vinyes i e-bikes Bauma de les Deveses