El Penedès és sinònim de vi. És terra de vinyes i cellers, de Cava i Corpinnat, de vins tranquils i de vins escumosos. És terra de viticultura tradicional i d’història arrelada, podada, veremada. És terra fructífera, llargament fermentada i curosament embotellada per vestir les nostres taules. El Penedès és una regió que val la pena descobrir, i una de les millors maneres de fer-ho és visitant els cellers que hi ha escampats per tota la seva extensió. Recentment, amb Pedratour vam fer una visita a les caves Gramona, allà a Sant Sadurní d’Anoia. I vam quedar tan impressionades que ens agradaria compartir amb vosaltres la nostra experiència.

Visita a les vinyes de Gramona

Gramona Cellers del PenedèsLa nostra visita va començar amb una volta en Jeep elèctric per les vinyes de Gramona. Magnífiques terres, envoltades d’un paisatge bucòlic i escortades al nord per Montserrat. Entre les vinyes hi trobem trossos de bosc on hi pasturen les vaques, ovelles i cavalls de la finca. Enmig d’aquest preciós entorn s’hi alça la granja de Gramona, que vam poder visitar. A la granja hi tenen els animals, un hort,  i hi elaboren els preparats biodinàmics. I és que a Gramona es practica l’agricultura ecològica i també l’agricultura biodinàmica.

L’agricultura biodinàmica és un enfocament holístic de l’agricultura que considera la finca com un organisme en què les plantes, els animals, la microbiota del sòl i els humans estan integrats. Inclou tot de pràctiques dirigides a respectar a la natura i a fomentar les pràctiques agrícoles tradicionals, rebutjant l’ús de productes químics i els processos mecanitzats. Així, només apliquen a la vinya preparats biodinàmics a base de compost i plantes medicinals, que produeixen a la granja a partir dels seus propis animals i del seu hort.

Ara, això de la biodinàmica també té la seva part mística. L’agricultura biodinàmica treballa amb les “energies vitals de la natura” i té en compte els “ritmes còsmics”. Per exemple, les activitats del camp han d’estar programades en “dies favorables”, criteri que té alguna cosa a veure amb les fases del cicle lunar, el sol i qüestions d’energies universals. Però, com que això se surt del meu camp d’estudi, deixaré que ho exploreu pel vostre compte.

Independentment del grau en què cadascú connecti amb aquest vessant místic, el que és innegable és que les pràctiques agrícoles que empren són respectuoses amb el medi. I la visita a les vinyes i la granja és una delícia.

Visita al Celler Batlle

Visita Caves Gramona Celler Batlle

Prop de les vinyes, Gramona hi té el Celler Batlle. Allà hi fan la selecció, el premsat i l’elaboració d’alguns dels seus vins, els que no són de llarga criança.

D’entrada, el Celler Batlle ens va impressionar per la seva arquitectura moderna i integrada al paisatge. El celler aposta pel respecte al paisatge, l’ús d’energies renovables i l’aplicació de tècniques que minimitzin l’impacte ambiental. Tot plegat amb l’ajuda de la tecnologia més capdavantera. Tot un exemple de sostenibilitat, vaja.

L’interior és sobrecollidor. Els tancs d’acer inoxidable, enormes i impecables, ofereixen una visió imponent. Però el més fascinant és el racó on hi fermenta el vi. Fileres i fileres d’ampolles perfectament col·locades, omplint les parets des del terra fins el sostre, amb una simetria embruixadora i un estranya bellesa. Podria haver estat hores mirant-les.

Visita a la Cava Històrica

Visita a les Caves Gramona Cava HistòriaVisita Gramona Cava Històrica

Al nucli urbà de Sant Sadurní, sota el restaurant i l’espai per a esdeveniments, Gramona hi amaga un tresor ancestral: la Cava Històrica. En aquest soterrani és on reposen els escumosos de llarga criança de Gramona. Un celler antic i polsegós, fred, fosc i silenciós. Passejar-hi produeix la mateixa sensació de sobrecolliment que una església. Una barreja de pau i exaltació espiritual, un sentiment de ser en un lloc sagrat. Podria ben bé ser una visita a una cripta medieval. Les ampolles, fosques i empolsegades, hi descansen en silenci, algunes des de fa més de 15 anys, com relíquies, com fantasmes.

Aquí, tot es fa a mà. I es fàcil imaginar-se la gent rotant les ampolles una a una, metòdicament i quasi amb afecte, com si d’un ritual litúrgic es tractés. És ben bé una visita mística.

I, al fons, una sala museu amb instruments de la viticultura tradicional i, fins i tot, alguna peça artística. Tot plegat és com una passejada pel passat, per un indret sagrat farcit d’història i de memòria. Té quelcom que et toca per dins, que et remou, que t’inunda de sentiment indescriptible. No sabria trobar les paraules. És màgic.

Menú Gran Reserva: menú degustació amb maridatge

Gramona menú degustacióGramona menú degustació

La visita que vam fer nosaltres incloïa un menú degustació amb maridatge de 4 productes de Gramona. L’espai, elegant i acollidor i amb un finestral enorme, que l’omple de llum i ofereix magnífiques vistes. El menjar, excel·lent. Mediterrani, però elaborat amb cura i amb una presentació impecable. I els maridatges, perfectes –tot i que jo no soc una entesa, ni molt menys.

Menjar i vins boníssims, i sense escatimar les quantitats. Vam sortir totes molt tipes i havent deixat més d’una copa sense buidar. No és un d’aquells menús degustació de “D’acord, boníssim, però hauré de dinar un altre cop”. I l’atenció va ser excel·lent. La veritat és que no hi ha lloc per a cap queixa.

Visita a les Caves Gramona: una experiència enoturística inoblidable

Gramona menú degustació

Poca cosa em queda per a dir, ja. No sóc cap gran experta en enoturisme –i no tinc cap intenció de fer-me l’entesa–, però us dic amb total honestedat que vaig gaudir moltíssim de la visita. L’entorn de les vinyes em va seduir d’entrada, els gatets que hi havia a la granja em van robar el cor, el Celler Batlle em va impressionar profundament, la de la Cava Històrica va ser una visita màgica, i amb el dinar vaig acabar un dia rodó amb bon sabor de boca –i un xic de sensació de lleugeresa, tot sigui dit. No podria haver demanat més.

Arran d’aquesta fantàstica visita a les caves Gramona, des de Pedratour vam decidir preparar uns paquets per a que vosaltres també pugueu gaudir d’aquesta experiència. D’una banda, us oferim el mateix paquet de què vam gaudir nosaltres, amb la visita a la vinya, el Celler Batlle, la Cava Històrica i el menú Gran Reserva. D’altra banda, us donem l’opció de fer-ne una versió reduïda, només visitant els dos cellers i fent un tast de vins amb aperitiu.

Trieu la visita que trieu, us encantarà. És una activitat perfecta per a un matí actiu, però relaxat. Tant si sou apassionats del món del vi com si sou aficionats, tant si hi aneu sols com en parella o amb amics, és una escapadeta encantadora. I ara, a la primavera, que brotaran les vinyes i tot el Penedès serà verd i daurat… Encisador. L’entorn és una meravella, els productes són de primera i les guies són molt amables. Una visita molt agradable i interessant, fins i tot per a algú que, com jo, no té gaire idea de vi –tot i que en gaudeixo enormement des de la ignorància.

A la vostra salut!