NaturaFeliç any nou a tots i totes! A Pedratour, ens ha semblat pertinent començar aquest 2022, que arrenca marcat pels objectius sostenibles que es van pactar a la Cimera del Clima del passat novembre, parlant sobre la importància de l’Educació Ambiental. Més que res, perquè ens agradaria celebrar molts més anys nous amb vosaltres i la cosa no fa bona pinta…

La veritat sempre per davant: no és cap secret que el món que coneixem se n’està anant a prendre pel sac. M’atreveixo a dir (o m’agradaria pensar) que la majoria de nosaltres és conscient, com a mínim vagament i a nivell teòric, que hem de canviar la nostra manera de funcionar. A nivell individual i col·lectiu. Suposant que vulguem que la Terra segueixi essent habitable per a nosaltres i les espècies que ens interessen, és clar. Segurament, els bacteris i els arqueus viuran aquí fins que el Sol col·lapsi i s’empassi la Terra. Però, ara per ara, no ens alimentem de bacteris ni d’arqueus, així que hauríem de replantejar-nos com vivim. I no ens sobra el temps.

 

Crec que estarem d’acord, doncs, en que és imprescindible educar-nos en el respecte a l’entorn i el desenvolupament sostenible. Deixant de banda que, com a biòloga ambiental i educadora ambiental, el meu plat a taula depèn de l’interès que tingueu en aquestes àrees –les coses com són–, és vital que augmenti la demanda d’aquestes activitats. Perquè la teoria està molt bé, tothom sap que caldria reciclar, però l’única manera que cali el missatge és creant el desig de protegir el medi. I aquest desig neix de l’amor per l’entorn. I l’amor per quelcom neix del coneixement, del contacte amb allò. El roce hace el cariño, que es diu en castellà.

Així doncs, portem xics i grans a descobrir el medi natural! Però també cal conèixer els aspectes socials del territori, per copsar la complexitat que té el desenvolupament sostenible. Cal endinsar-se, doncs, en la història industrial, en la cultura, en l’agricultura, la ramaderia, la pesca i la mineria. Cal conèixer les problemàtiques ambientals actuals i la dificultat de trobar l’equilibri entre explotació i conservació. Perquè no podem canviar com ens relacionem amb el medi sense conèixer-ho abans, no us sembla?

Educació Ambiental

 

Com a Biòloga Ambiental, crec que una de les millors coses que puc fer amb el que he après a la carrera és explicar-ho de forma entretinguda a tothom que vulgui conèixer una mica més l’entorn en què vivim.

Si amb una activitat d’Educació Ambiental puc transmetre la fascinació que em desperten a mi els processos naturals i la interacció humana amb ells, crec que hauré posat el meu granet de sorra per fer un món millor. Perquè la clau està en que la gent estimi el medi, entengui quins conflictes hi ha en la nostra relació amb ell, i aleshores vulgui canviar-la. Crec jo, vaja.

L’Educació Ambiental, en tota la seva amplitud i amb tot el que agrupa, em sembla l’única manera de generar aquest desig de canvi, de progrés, d’adaptació a un medi que canvia massa de pressa perquè nosaltres n’hem trencat l’equilibri.

Educació Ambiental Geologia

A Pedratour creiem fermament en el turisme i el desenvolupament sostenible. Per això oferim rutes de senderisme, activitats a la natura i moltes altres coses que podeu trobar a la nostra pàgina web. I també tot d’activitats d’Educació Ambiental (en el sentit més estricte de la paraula) enfocades a la descoberta del medi: rutes interpretatives, esperes de fauna, astronomia, tallers… Però també  les visites culturals i a explotacions agrícoles, com les vinyes de la Bauma de les Deveses són importants. Perquè el desenvolupament sostenible no té sentit sense el seu vessant social.

Educació AmbientalD’altra banda, cada dia estem més compromesos amb la qüestió de l’Educació Ambiental. Tant, que estem preparant una oferta d’activitats per a escolars. I la intenció és abordar la qüestió de l’Educació Ambiental i del desenvolupament sostenible en totes elles, per oferir activitats educatives que complementin l’educació formal a l’aula amb una mica d’aire lliure, amb una mica de debat, amb una mica de contacte directe amb la complexitat del món. Totes elles embegudes en els principis del desenvolupament sostenible i la consciència ambiental, és clar.

Així que prepareu-vos, que pròximament us fotré a sobre un reguitzell d’articles sobre Educació Ambiental i les diferents activitats que oferim. Avisats esteu!

Dit això, animeu-vos a provar, ja sigui sols, en grup o en família, una activitat d’Educació Ambiental! Descobriu l’entorn, endinseu-vos en els misteris de la natura, apreneu coses noves tot divertint-vos! Coneixeu, estimeu, protegiu.