El senderisme és una de les activitats més saludables i que més permeten el contacte amb la natura; i Catalunya és un lloc ideal per practicar-lo. Així doncs, avui us deixem un post amb algunes de les millors rutes de senderisme a Catalunya.

Com són les rutes de senderisme a Catalunya?

Per què Catalunya és una destinació ideal per a la pràctica del senderisme? D’una banda, el clima mediterrani convida a aquesta activitat. Però el que fa de Catalunya un paradís per al senderista es la seva extreordinària diversitat paisatjística i el seu gran i variat patrimoni natural i cultural.

Tenim la sort de tenir un país petit i increíblement ric i divers, de tal manera que en poques passes es pot viatjar d’un paisatge quasi desèrtic a uns volcans entapissats de bosc; d’una costa de sorra daurada a un litoral agrest; de cims nevat de 3000 metres a planes agrícoles farcides de llocs d’interès històric i cultural.

A Catalunya hi podem trobar paisatges purament mediterranis com els del Garraf o la Costa Brava, però també alpins, com els del Pirineu de Lleida, comparables als d’Ordesa i el Mont Perdut. També hi trobem hàbitats eurosiberians, com al Montseny, i fins i tot tenim clima atlàntic a la Val d’Aran. D’igual manera presumim de les nostres zones humides, com el Delta de l’Ebre o els Aiguamolls de l’Empordà. Tot això sense esmentar les grans singularitats geològiques i paisatjístiques, com la muntanya de sal de Cardona, Montserrat, el Pedraforca, els volcans de la Garrotxa…

Aquesta enorme diversitat permet que, a Catalunya, hi trobem rutes de senderisme per a tots els gustos, nivells i estacions de l’any. I, molts cops, una mateixa ruta ens pot secobrir hàbitats i paisatges completament diferents. Vagis on vagis, els paisatges són corprenedors i sempre et deixen amb ganes de més.

Descobreix les millors rutes de senderisme a Catalunya

Així doncs, què espereu? Calceu-vos les botes i veniu a descobrir les millors rutes de senderisme a Catalunya! Per part nostra, us deixem algunes suggerències..

Carros de Foc: trekking a Aigüestortes

Carros de Foc és una ruta circular d’alta muntanya que uneix els 9 refugis del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. En 6 etapes, aquesta travessa espectacular ens descobreix els racons més increïbles de l’únic Parc Ncaional de Catalunya. Un paisatge 100% pirinenc de cims de vertigen, prats alpins i densos boscos on, amb més de 200 llacs, l’aigua hi té un paper protagonista.

Però, alerta, no és una ruta per a qualsevol! Amb 65 km de longitud, 9200 m de desnivell acumulat i una altitud mitjana de 2400 m, està reservada als més muntanyencs. Això sí, si es té el nivell, és un imprescindible que no podia faltar a la nostra llista.

Camí de Ronda: l’essencia de la Costa Brava

Aquesta sí que és una ruta de senderisme per Catalunya apta per a tota la família i per a tots els nivells. A la Costa Brava, les aigües del Mediterrani rosseguen els peus dels Pirineus per regalar-nos un litoral retallat ple de penya-segats i cales d’ensomni. De Begur a Sant Feliu de Gúixols, el Camí de Ronda ens porta a descobrir aquest paisatge magnífic en un itinerari poc exigent que farà les delícies de tot senderista.

Un recorregut lineal que ofereix infinites possibilitats d’escurçar-lo, allargar-lo i, fins i tot, convertir-lo en una circular de 8 dies. De poble en poble, ben comunicat en transport públic i farcit d’atractius i serveis turístics de valor afegit, no hi ha excusa per no fer aquesta ruta de sendersime.

Montserrat, la muntanya santa

En una llista de les millors rutes de senderisme a Catalunya no hi podia faltar Montserrat. Muntanya màgica, lloc sagrat, meravella geològica i paradís de senderistes, espeleòlegs i escaladors. Entre les agulles de Montserrat s’hi amaguen desenes de rutes de senderisme, vies d’escalada i més d’un centenar de cavitats. Per molt que hi vagis, no te l’acabes!

El Monestir de Montserrat es el seu principal atractiu i és relativament fàcil arribar-hi a peu. També són imprescindibles el cim de Sant Jeroni, la Santa Cova, la Roca Foradada, la ruta que fa la volta al massís i les Coves de Montserrat o del Salnitre.

Les rutes de senderisme per Catalunya que et recomanem a Pedratour

A Pedratour oferim activitats, rutes i viatges a moltíssimes destinacions, però, per què negar-ho, a l’hora de triar entre les millors rutes de senderisme a Catalunya ens decantem per casa nostra: l’Alt Berguedà. Pirineu amable i amb paisatges diversos, terra de cingles verticals i valls bucòliques, no excessivament concorregut i amb espais naturals d’extraordinària bellesa, alhora que farcit de cultura i tradició. És, sens dubte, un lloc que val la pena explorar amb deteniment. I no hi ha millor manera de fer-ho que caminant.

No ha esstat gens fàcil triar entre les incomptables rutes de senderisme que tenim a l’Alt Berguedà. Però, si les poséssim totes, la llista seria infinita. Us proposem, doncs, quatre de les nostres preferides. Les emblemàtiques. Les imprescindibles.

Cavalls del Vent: la travessa del Parc Natural del Cadí-Moixeró

Cavalls del Vent és un dels imprescindibles per a qualsevol amant del senderisme. Aquest itinerari circular connecta els 8 refugis guardats del Parc Natural del Cadí-Moixeró i així permet descobrir la corprenedora bellesa d’aquest espai natural. El major atractiu de Cavalls del Vent és la immensa diversitat paisatgística que ofereix. Des de crestes imponents fins a valls encatifades i humides fagedes, aquesta ruta de senderisme ens descobreix moltíssims hàbitats diferents amb els paisatges, la seva fauna i la seva flora.

84 km y 5.600 m de desnivell acumulat poden espantar qualsevol, però el cert és que la ruta amb prou feines té dificultat tècnica i es pot dividir en etapes més que assequibles. Fer aquest trekking en 5 etapes sol ser la millor opció per a senderistes de nivell mitjà, ja que permet caminar sense pressa i gaudir de l’espectacular paisatge. A més, el seu traçat gairebé en forma de vuit permet tallar-la per la meitat, si no es té temps de fer-la sencera, i els serveis de taxi de muntanya fan possible fer-ne qualsevol tram no circular.

En tot cas, l’ideal és contractar la ruta a través de la central de reserves de Cavalls del Vent. Així t’assegures l’atenció personalitzada, gaudir de les comoditats dels allotjaments sense haver de pagar-les a part i un pack de benvinguda. La prova que aquesta és una de les millors rutes de senderisme a Catalunya és que el 13% dels clients són repetidors i el 97% la recomanaria a les seves amistats. Cal dir res més?

Cavalls del Vent

El Camí dels Bons Homes

Ja que fem senderisme, per què no recórrer camins amb segles d’història? El Camí dels Bons Homes és un sender de gran recorregut que permet descobrir els espectaculars paisatges del Pirineu francès i català tot seguint les passes que deixaren els càtars en la seva fugida de la Inquisició.

Des de Foix a França fins al Santuari de Queralt de Berga, tot passant per llocs emblemàtics de la història càtara com Montségur, Bagà i Gósol, aquesta és una ruta que cal fer, com a mínim, un cop a la vida. Encara que sigui a trossos, ja que pot suposar-te 10 dies fer-la sencera! El recorregut és exigent, ja que implica creuar els Pirineus, però mereix fins la darrera gota de suor. Collades impressionants, vistes a dos països, congosts i 8 segles d’història. Sens dubte, una de les millors rutes de senderisme a Catalunya.

camí dels bons homes

El Camí Picasso

Una altra ruta temàtica imprescindible al catàleg de les millors rutes de senderisme a Catalunya és el Camí Picasso. Aquesta ruta increíble ens porta a seguir el camí que va fer Picasso per arribar de Guardiola de Berguedà fins a Gósol, el maig del 1906, i per marxar-ne en direcció a Bellver de Cerdanya 12 setmanes més tard.

Des del màgic Pedraforca fins la cresta del Cadí, aquest trekking ens descobreix alguns dels racons més singulars del Berguedà. Entre ells, uns paisatges quasi desèrtics d’argiles ocres i vermelloses que li van canviar la vida a Picasso i van estimular la seva transició al cubisme. Descobreix la ruta i el poble que van inspirar Picasso i que van marcar una fita en la història de l’art contemporani!

Pedraforca

El Camí Aeri de l’Artic

Hi ha poques rutes de senderisme curtes que puguin competir amb un trekking de més d’un dia, però el Camí Aeri de l’Artic n’és una. Aquest camí equipat transcorre per la cresta dels cingles del Conangle, a Vallcebre, i ofereix algunes de les millors vistes del Berguedà. A més de l’emoció, és clar. La tornada per una obaga tranquil·la i acollidora ens permet baixar les pulsacions i gaudir d’una ruta circular d’amb prou feines 6 km que poc o res té a envejar a algunes de les travesses més famoses del país.

Gaudeix de les millors rutes de senderisme a Catalunya

A Pedratour som autèntics amants del senderisme i ens encanta compartir la nostra passió. Aquí ens hem limitat a suggerir-vos les rutes que a nosaltres ens semblen més espectaculars i que ens enamoren cada cop que recorrem una de les seves etapes. Però, si voleu gaudir de les millors rutes de senderisme a Catalunya, a la nostra hi trobareu un catàleg molt més complet per a descobrir les rutes de senderisme a Catalunya pas a pas.