from €420,00
Reserva ara

Camí dels Bons Homes 1 Part Catalana

0/5
Durada

5 dies i 4 nits

Tipus de tour

Tour diari

Grup

8 people

Idiomes

___

Resum

Amb ganes de fer del Camí dels Bons Homes?

El Camí dels Bons Homes part catalana, una de les rutes més espectaculars de senderisme per Catalunya,  és una ruta única que travessa els Pirineus i que va ser utilitzada per la mítica comunitat dels càtars en la seva fugida de la Inquisició. El camí surt de Foix (França) i arriba a Berga, encara que també us donem l’opció de realitzar-la en sentit contrari.

Es tracta d’una ruta on combinareu etapes dures i llargues amb altres més lleugeres, incloent vistes espectaculars i cultura arreu del camí. Una oportunitat única de gaudir d’uns dies d’aventura i natura en estat pur!

Des del segle X fins al segle XIV es va expandir per tota la zona d’Occitània (sud de la França acutal), una creença religiosa herètica, anomenada catarisme.

Els càtars, també anomenats bons homes o perfectes, eren homes i dones del rígida moral, que rebutjaven tota riquesa, que no creien en l’Antic Testament i que repudiaven l’església catòlica i el sistema feudal els nobles del moment.

Per tot això, els bons homes i bones dones foren considerats heretges per part de l’església catòlica, la qual, amb l’ajuda del rei de França i de la noblesa francesa, inicià la seva persecució i extermini.

Hi ha qui diu que darrera la persecució càtara hi havia una maniobra política i econòmica per part de la monarquia francesa i de l’església de Roma per acabar amb el poder dels rics nobles occitans (com els comtes de Tolosa, compromesos amb el catarisme, la fortuna del quals podia comparar-se amb la del rei de França).

Fossin quins fossin els motius, el fet és que la croada i la Inquisició van perseguir intensament el catarisme, fins a que al cap de tres segles de vida clandestina, els seguidors càtars van gairebé desaparèixer d’Occitània.

Un dels últims punts de resistència càtars fou el castell de Montsegur, que va patir una gran derrota l’any 1244 en la qual centenars de persones preferiren morir cremades abans que lliurar-se als vencedors.

Després de la desfeta de Montsegur i durant la resta dels segles XIII i XIV, els càtars que quedaren emprengueren una migració cap a terres catalanes tot travessant els Pirineus per anar a refugiar-se a casa de nobles catalans que els acolliren.

Alguns dels punts coneguts que van rebre un flux important de bons homes per establir-s’hi foren els terres dels senyors de Bretós (Berga), dels Pinós (Bagà i Gósol), de la família Castellbò (Casetllbò) o dels senyors de Josa (Josa de Cadí).

Partint d’aquest context històric va sorgir el Camí dels Bons Homes, que rememora les rutes de migració dels càtars o bons homes fugitius. Així doncs, el Camí dels Bons Homes és un itinerari entre els Castell de Montsegur (Ariège, França) i el Santuari de Queralt (Berga, Berguedà) que creua pobles amb una vinculació històrica amb el catarisme, tot travessant el departament francès de l’Arieja i les comarques catalanes de la Cerdanya i el Berguedà.

En aquest paquet us proposem fer la part catalana de la travessa, de Porta a Berga.

Et donem  alguns consells per preparar-te  i gaudir del Camí dels Bons Homes tal i com recomana el Consell Regulador del Camí:

 •  Matina, així aniràs més fresquet i aprofitaràs el dia
 • Porta aigua, snacks i protegeix-te el cap del sol directe sobretot a l’estiu
 • Porta calçat còmode i adient per fer una ruta de muntanya
 • Porta una motxilla petita, poc pesada.
 • Informa’t bé del que faràs, porta sempre cartografia i segueix la senyalització (els mòbil poden fallar si no hi ha cobertura)
 • El temps pot canviar a la muntanya, porta algun capa prima d’abric i un impermeable per la pluja. Informa’t abans del temps!!
 • Si es probable que estiguis fora al vespre, porta una llanterna per si es fa fosc.

Highlights

 • Càtars, història, Gósol, Bagà, Centre Medieval, Pedraforca

Itinerari

Mostra tot
Etapa 1: Porta – Bellver de Cerdanya (26,80 km)

Arribada a Porta per compte propi. Sortim de Porta en direcció a la Cabana de Campcardós i des d’aquí la ruta ens porta fins al Coll de la Portella Blanca, punt més alt de la travessa. Creuat aquest coll, baixem fins a la Cabana dels Esparvers i continuem fins a una masia anomenada Cal Jan de la Llosa. Seguim camí, tot passant per Coborriu de la Llosa, fins a Bellver de Cerdanya. (Trasllat del Vilar fins a Prullans, per estalviar-nos uns quilòmetres d’asfalt!).

Etapa 2: Bellver de Cerdanya / Bagà (23,21 km)

Esmorzar a l’allotjament. Sortida en direcció al Collet del Cap del Ras. Passarem pel refugi de Cortals de l’Ingla i pel refugi de Sant Jordi. Un cop allà començarem el descens fins a Gréixer i continuarem fins a Bagà. Us recomanem visitar el Centre Medieval i dels Càtars. Sopar i allotjament.

Etapa 3: Bagà / Gósol (26,8 km)

Esmorzar a l’hotel. Inici de la segona etapa de la travessa en direcció a Cal Cerdanyola. En aquesta etapa tindrem una fantàstica visió de la paret nord del Pedraforca i de la vall del Gresolet. Continuarem fins a l’arribada a Gósol. Sopar i allotjament.

Etapa 4: Gósol / Peguera (16,7 km)

Després d’esmorzar, sortida en direcció Peguera. Etapa tècnica i amb paisatges espectaculars tot passant pel Ferrús. Arribada a Peguera. Sopar i allotjament.

Etapa 5: Peguera / Berga (14,66 km)

Esmorzar a l’allotjament. Sortida cap a Berga en aquesta etapa curta però intensa. Passarem per Queralt en primer terme, per arribar llavors en descens a Berga. Fi de l'aventura!

Inclou/No inclou

 • 4 nits en Mitja Pensió.
 • Forfet de travessa (samarreta, mapa, tracks i carnet de ruta).
 • Assistència telefònica 24 hores.
 • Trasllat del Vilar a Prullans.
 • Tot allò no descrit anteriorment.
 • Assegurança d'accidents i anul·lació.
 • Nit anterior a l'inici de la ruta (disponible sota demanda).
 • Nit al final de ruta (disponible sota demanda).
 • Trasllat d'equipatges.

Ubicació del tour

des de €420,00
Extras
 • Nit a Porta abans de ruta(€64,00)
 • Nit a Berga final de ruta(€0,00)
 • Assegurança d'accidents(€21,00)
 • Assegurança anul·lació(€29,00)
 • Trasllat d'equipatges(€260,00)

També et pot interessar