El Pirineu Català és una zona tan gran que ocupa quasi la meitat dels Pirineus. No és sorprenent que compti amb tants racons bonics i una història plena de cultures i pobles medievals. La natura es manté sempre viva entre les imperibles muntanyes, sent una atracció turística de les més subtils a Catalunya. Queda’t fins el final per conèixer les millors destinacions als Pirineus Catalans.

Els millors llocs per visitar als Pirineus Catalans

Si haguéssim de parlar de tot el que es pot veure als Pirineus Catalans, hauríem de fer una enciclopèdia, ja que és una regió vasta amb centenars de llocs atractius.

És una de les destinacions preferides per al turista aventurer, donat que molts dels seus cims es troben a més de 3000 metres. D’altra banda, la seva fauna i flora són tan atractives i plàcides, que fan ganes de viure per sempre allà.

Vegem quins són els millors llocs per visitar els Pirineus Catalans:

Pedraforca

Ubicada al Parc Natural del Cadí-Moixeró, a la Serra del Cadí, aquesta sorprenent muntanya té una culminació en dos cims: el Pollegó Inferior, de 2445 metres, i el Superior, amb 2506 metres.

És una muntanya emblemàtica de Catalunya, així que constitueix una destinació obligatòria per a escaladors i excursionistes. Però si t’agrada viatjar en família, hi ha rutes habilitades, més suaus, perfectes per anar amb nens o amb gent gran.

Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici

El Parc Nacional d’Aigüestortes i l’Estany de Sant Maurici és l’únic Parc Nacional de Catalunya i un dels 14 a Espanya Conté més de 200 llacs i estanys, juntament amb moltes cascades, barrancs i rius. A més, està format majoritàriament per pics de més de 3000 metres.

La seva diversitat de flora i fauna, amb moltes espècies autòctones, el converteixen en un lloc únic, no només al sud d’Europa, sinó a tot el món.

vall de núria pirineu català

Vall de Núria

Vall de Núria està ubicada a 2000 metres, i està envoltat per molts cims i rius cristal·lins. Per accedir-hi, cal pujar a un tren cremallera, que recorre més de 12 km i 1000 m de desnivell.

La natura en estat salvatge, però plàcida, crida a quedar-se i gaudir dels aires nets del camp. A l’hivern s’hi estableixen estacions d’esquí perquè tota la família pugui gaudir d’un dia a la neu.

Vall d’Aran

Aquesta comarca és una parada obligatòria als Pirineus. És l’últim destí abans de passar als Pirineus Aragonesos, a l’extrem nord-occidental de Catalunya. Vall d’Aran està ple de pobles i d’esglésies antigues. A més, compta amb una gastronomia digna d’un paradís entre muntanyes.

Un racó que s’ha de visitar és l’Artiga de Lin, considerat el lloc més bonic de tota la vall. Està ple de boscos espessos i rierols cristal·lins.

Cerdanya

La Cerdanya és una comarca que es divideix entre Girona i Lleida. També se la coneix com La Gran Vall dels Pirineus, i ofereix una experiència única per al turista, tant a l’estiu com a l’hivern.

Quan el clima és càlid, es pot recórrer moltes rutes a través de paratges recòndits Quan hi ha neu, hi ha molts esports per practicar, com raquetes de neu i esquí nòrdic.

Congost de Mont-Rebei

Aquest estret congost, conegut com Congost de Mont-Rebei talla la Serra del Montsec per la meitat, generant un paisatge quasi surrealista, pel fons del qual passa el riu Noguera Ribagorçana. A més, hi ha un camí tallat a la roca, no apte per a persones amb vertigen, amb un recorregut d’allò més emocionant.

Fonts del Llobregat

Ubicat a 1300 metres, al municipi de Castellar de n’Hug, hi ha el naixement del riu Llobregat, dels més emblemàtics de tota Catalunya. És una joia de bellesa natural i aquàtica.

Cap de Creus

Aquest és el primer parc natural marítim i terrestre de tot Catalunya. Degut a l’erosió del vent de tramuntana està ple de formacions rocoses úniques. El parc compta amb 10.800 hectàrees de terra i 3.000 de mar.

A més, hi ha l’Alt Empordà, que té unes vistes inigualables del mar del nord a la Costa Brava. Té 682 metres d’altitud, de manera que és un destí freqüentat pels turistes.

Fageda d’en Jordà

Aquest és un dels llocs més tranquils i reconfortants que es poden visitar al Pirineu Català. Es tracta d’una fageda que va créixer sobre la colada del volcà Croscat. A la tardor, la paleta de colors es torna en ocres, taronges, grocs i algun verd. Un espectacle digne dels somnis, i perfecte per visitar amb infants.

Gaudeix de l’entorn natural dels Pirineus Catalans

Molt abans que l’ésser humà poblés les majestuoses muntanyes dels Pirineus, ja hi havia habitants salvatges allí. Actualment, aquests habitants encara sobreviuen gràcies als escarpats terrenys que han evitat l’expansió humana.

Els animals estan en el seu medi Hi podem trobar ossos bruns, cérvols i a l’isard pirinenc, una espècie que va estar a la vora de l’extinció però que afortunadament ja s’ha recuperat. Entre la flora podem trobar moltes espècies endèmiques, tals com el card blanc, la foixarda i el corniol pirinenc.

Una destinació genial és el Llac de Sant Maurici, ara més gran gràcies a una presa. S’ubica a la província de Lleida i està rodejat de boscos de pi negre i dominants muntanyes.

 

Descobreix la cultura del pasturatge i el formatge

Si hi ha una cosa pel que sobresurt la cultura del Pirineu Catalàés per la seva gastronomia, concretament pels seus formatges, estretament relacionats amb el pastureig.

Per exemple, el formatge del poble de Gavàs, a la Valls d’Àneu, gaudeix d’una fama sense igual. Està fet a partir de llet crua de cabra, que els mateixos habitants de Gavàs s’encarreguen de pasturar.

També hi ha el tupí, un formatge la tradició del qual es remunta a centenars d’anys en el passat. És molt fort, tant de sabor, com d’olor, de manera que pot no atraure gaire als nens. Es menja amb pa, i quasi sempre amb una copa de vi a l’altra mà.

El brossat, elaborat a partir del xerigot que queda després de preparar el formatge, és una altra delícia d’aquests paratges. És un formatge o recuit sorprenentment fi. S’acostuma a menjar amb dolços, com mel, fruites o fins i tot sucre.

Els pobles medievals dels Pirineus Catalans

Una de les coses que més atrau als turistes de tot el món, és la possibilitat de visitar els pobles medievals que es troben en aquesta regió. Sentir el vent a la cara, omplir els pulmons amb aire net del camp i, per suposat, l’acollidora amabilitat dels locals, faran que no vulguis marxar d’allà mai més.

Aquests són alguns dels pobles que no poden faltar en el teu itinerari de viatge:

Bagà

Sense cap mena de dubte un dels llocs més emblemàtics del Pirineu Català situat al Berguedà, considerat un poble medieval, construït sota el Palau dels Pinós i envoltat de vestigis medievals. El seu nucli antic encara conserva l’aspecte medieval i està envoltat de porxos amb edificis antics. La visita al nucli antic de Bagà és indispensable.

Santa Pau

Aquest poble data del segle XIII, quan es va construir el castell que avui en dia és un centre històric local. Santa Pau estpà delimitat per una muralla, així que, a l’entrar, et sentiràs en plena Edat Mitjana. Els miradors davant del nucli històric són un gran atractiu, donat que es pot veure el poble en tota la seva extensió, incloent a més, les zones boscoses dels voltants.

besalu pirineo catalan

Besalú i Circusland

Un dels llocs més icònics de la província de Girona, és el gran pont medieval de Besalú, que passa sobre un riu com entrada antiga del poble. Actualment, el festival d’estiu i els monuments medievals són bons atractius. A més, està Circusland, una fundació que exposa un arxiu amb més de 250 anys d’història del món circense.

El Llac de Banyoles

Aquest llac és el més gran de Catalunya, i les seves aigües blaves no arriben mitjançant cap riu visible. De fet, s’alimenta de canals d’aigua subterranis. A més, llinda amb la ciutat de Banyoles, un destí adequat per a tots els públics.

Beget

Aquest poble és fantàstic per visitar amb la família. Les seves cases de pedra et transportaran a un entorn màgic perdut entre el segle VII i XIII. L’església de Sant Cristòfol, construïda al segle X, corona el paisatge amb un campanar romànic pirinenc de 4 pisos.

Les muntanyes rocoses que bressolen Beget, estan sembrades d’arbres de moltes espècies, entre elles, pins i faigs. Això atrau molta fauna i suposa un privilegi despertar-se, sortir a la finestra i escoltar el cant de centenars d’ocells a la primavera i a l’estiu.

Descobreix el Pirineu Català en família

El Pirineu Català és un dels llocs més bonics del món, tant per la seva conservació natural, com cultural. Les seves rutes per a excursionistes, tant professionals com ocasionals, el fan una destinació genial per viatjar en solitari, amb amics, amb la teva parella o fins i tot, en família.

Per exemple, a Pedratour tenim una Escapada amb nens al Berguedà, que passa pel rio Llobregat i pels seus afluents. No dubtis a consultar-nos, donat que tenim un munt de plans que segur t’atrauran.