Qualsevol excusa és bona per agafar-se uns dies i anar-se’n de ruta, així que… per què no aprofitar per fer una passejada per la història de Catalunya? Pedratour us convida a estrenar la primavera amb una ruta guiada per la història del romànic català, de l’1 al 5 d’abril: el Camí Oliba.

Camí Oliba

La Sèquia de Manresa

Romànic català

El Camí Oliba és una ruta temàtica que connecta algunes de les obres emblemàtiques del romànic català, tot utilitzant com a fil conductor la vida del Bisbe i Abat Oliba. La ruta Oliba segueix el sender de gran recorregut GR-151, de Montserrat als Pirineus: més de 200 km travessant les comarques del Bages, el Moianès, Osona i el Ripollès i passant per algunes de les ciutats i pobles amb més història de la Catalunya Vella, com Manresa, Vic, Ripoll i Sant Joan de les Abadesses. És un recorregut pels orígens de Catalunya, per aquells temps pretèrits en què il·lustres personatges com el Bisbe i Abat Oliba van treballar per poblar i cristianitzar aquestes terres sembrant-les d’esglésies i monestirs.

D’acord, fantàstic, i aquest tal Oliba, qui és? Doncs és una llista força llarga, la veritat: besnet de Guifré el Pilós, comte i bisbe de Berga i Ripoll, abat benedictí dels monestirs de Santa Maria de Ripoll i de Sant Miquel de Cuixà (els dos més importants de Catalunya en aquell moment, allà a principis del segle XI), bisbe de Vic, fundador del Monestir de Montserrat i un dels principals introductors i impulsors del romànic a Catalunya. Total, que li devem un munt d’accions socials en el context de la Reconquesta i gran part del patrimoni romànic que tenim. Moltes de les grans obres del romànic, com la basílica de Santa Maria de Ripoll, el Priorat de Manresa i la catedral de Sant Pere de Vic van ser impulsades per aquest personatge, però, a més, com que va ser un dels introductors més importants de les novetats arquitectòniques del romànic europeu, doncs se li ha d’agrair indirectament gairebé tot el que tenim d’aquest estil. I, si alguna cosa tenim a Catalunya, és romànic.

Per això us ho dic, que el Camí Oliba és una ruta per la història del romànic català. Ara, com que és una mica llarga i va a parar a la quinta forca –i ja em diràs com tornes a casa des de les Basses de Puigsec, que amb prou feines sabem on cauen, després de 15 dies caminant–, a Pedratour us proposem fer-ne un tastet: les 4 primeres etapes, de Montserrat fins a Vic, amb un guia que us endinsarà en les meravelles dels llocs que visitareu. I, com que us quedareu amb ganes de més, l’altre tram us el reserveu per a més endavant!

Us animem a aprofitar la Setmana Santa i acompanyar-nos en aquesta ruta temàtica, de l’1 al 5 d’abril. Apunteu-vos-hi! Ens trobarem amb el guia i la resta del grup al Monestir de Montserrat el primer dia d’abril, per començar l’aventura el dia següent, dirigint-nos cap a Manresa. Una etapa molt bonica (malgrat alguna zona un xic massa urbanitzada) i majoritàriament de baixada, connectant dos punts clau de la Catalunya Central. De monuments romànics, veurem els monestirs de Santa Maria de Montserrat (fundat pel nostre protagonista) i de Santa Cecília de Montserrat, l’església de San Cristòfol i, a Manresa, La Seu (val la pena visitar el museu), el Convent de Santa Clara i el Pont Vell.

Camí Oliba Montserrat

Monestir de Santa Maria de Montserrat

Camí Oliba Sant Benet de Bages

Monestir de Sant Benet de Bages

Camí Oliba Santa Maria de l'Estany

Claustre del Monestir de Santa Maria de l’Estany

La segona etapa ens porta de Manresa a Artés en una passejada dolça i planera, resseguint rius i canals i creuant vinyes i conreus de secà. En aquesta relaxada etapa podrem admirar també el monument romànic més important del Bages, el monestir benedictí –oh, mira, com l’Abat Oliba!– de Sant Benet de Bages. És un dels conjunts monàstics medievals més ben conservats de Catalunya i és una autèntica meravella. A Artés hi trobarem l’església romànica de Santa Maria d’Artés. Per acabar un dia rodó, ens allotjarem al Mas de la Sala, un hotel fantàstic i molt acollidor.

El quart dia (el tercer de caminada), fem via cap a l’Estany creuant el cor de Catalunya. No us enganyaré, pujarem i pujarem tota l’estona, però amb tranquil·litat. El pendent és moderat i la pujada es fa xino-xano a través de pastures i pinedes d’allò més bucòliques. I així, com qui no vol la cosa, ens haurem plantat a l’Estany, a la comarca del Moianès, on ens espera el Monestir de Santa Maria d’Estany, del segle XII.

L’última etapa ens endinsa a Osona, que ens rebrà verda i brillant a l’abril. En suau baixada, acompanyats de pins, roures, alzines i camps infinits, arribarem a Vic, on acaba la nostra aventura. Allà hi destaca la Catedral de Sant Pere Apòstol, en la qual es barregen diversos estils; de la catedral romànica original, feta construir pel bisbe Oliba, en queden la cripta i l’imponent campanar. No deixeu de visitar el Museu Episcopal, just al costat del campanar, que acull col·leccions de gran valor. El museu conté més de 29.000 peces, algunes de les quals es remunten al Neolític. El seu atractiu principal, però, és la magnífica mostra de pintura i escultura medieval, en particular les col·leccions d’art romànic i gòtic. La col·lecció d’art romànic del Museu Episcopal de Vic és una de les més importants del món, no us la podeu perdre! A més, Vic té la seva pròpia ruta del romànic, una passejada de 3 km que, sortint de la Plaça Major, ens porta a visitar els monuments més significatius d’aquest estil que hi ha a la ciutat. Una experiència molt completa, entre una cosa i l’altra, no trobeu?

La ruta de l’Abat Oliba és més que una travessa, és un projecte que aprofita hàbilment l’art romànic com a element integrador de la Catalunya Central per fomentar el reequilibri territorial i donar a conèixer tot el que tenen per oferir les comarques interiors de Catalunya: paisatge, gastronomia, cultura, història… Animeu-vos a fer un trosset d’aquest camí i submergiu-vos amb nosaltres en la història d’aquestes terres. Si us agraden el senderisme i el romànic, el Camí Oliba és la vostra ruta!

Camí Oliba Vic

Campanar de la Catedral de Sant Pere