Al marge del debat sobre si existeix realment un “romànic català” diferenciat del romànic de la resta d’Europa –i jo aquí no m’hi ficaré, perquè no tinc els coneixements per fer-ho–, el que és clar és que, avui, l’art romànic és un element molt important de la cultura catalana. Independentment de si el romànic de Catalunya té o no té una identitat diferenciada, el cas és que en tenim molt, molt bonic i molt variat. Hi ha romànic arreu de Catalunya i per a tots els gustos. Potser és per això, que està “de moda”, com diuen alguns crítics. Ara, és immerescuda aquesta popularitat? Personalment, a mi no m’ho sembla. 

El romànic –aquest estil que tothom coneix pels campanars quadrats, els arcs de mig punt i aquestes pintures estranyes que hi ha al MNAC, tot i que és molt més que això– comença a expandir-se per l’Europa Occidental entre finals del segle X i principis del segle XI. I s’expandeix moltíssim, ràpidament, i amb una uniformitat sorprenent. Tant, que s’ha considerat el primer estil medieval europeu plenament constituït. A Catalunya ens va arribar de seguida, promogut per personatges com el famós Oliba. I res, tu, va tenir tres segles ben llargs per deixar empremta a la nostra terra. I d’aquesta empremta en parlarem avui.

La cultura catalana del romànic al Berguedà

Un article sobre obres romàniques de Catalunya seria infinit –i no el llegiríeu fins el final–, així que escombraré cap a casa i ens centrarem en el Berguedà. I encara hauré de limitar-me a esmentar les més importants, perquè, entre construccions civils i religioses, en sumen vora 300!

També cal dir que la majoria d’aquestes construccions avui en dia són poc més que quatre rocs desolats. O ni això, alguns només romanen com a cites en paper. I, els que queden en peu, ja no són íntegrament romànics: s’han anat ampliant, reformant i restaurant al llarg dels segles. Tot i així, el Berguedà conserva magnífiques mostres d’art romànic que val la pena conèixer.

Sant Quirze de Pedret

A tocar de Berga, Sant Quirze de Pedret és un dels exemplars més interessants del Berguedà, i un dels edificis romànics més destacats de Catalunya. Els seus orígens estan poc documentats, però podria datar del s. X, amb algunes parts remuntant-se al s. IX. És a dir, originalment hauria estat preromànic. Ara bé, ha patit successives reformes i restauracions, amb una de les remodelacions principals en època romànica. Així, el que en veiem avui és quasi íntegrament romànic. Per fora, és una església modesta, tot i que resulta interessant pel joc de volums i els tres absis. Ara, l’autèntic tresor de Pedret és a l’interior.

L’església destaca, principalment, per les seves pintures, algunes d’elles preromàniques. Les que fan de Pedret una visita obligada pels amants de l’art romànic, però, són les pintures romàniques dels absis. Avui, algunes de les originals són al Museu Diocesà i Comarcal de Solsona i al MNAC, però es conserven reproduccions in situ de les obres que hagueren de ser traslladades. Hi ha molt a dir sobre aquestes pintures. Ara bé, el que més pot interessar els aficionats són la riquesa i varietat temàtiques, i l’excepcional elecció d’algunes imatges. Són aquestes pintures el que fa de Pedret una de les obres més importants del romànic català

Sant Jaume de Frontanyà

Imponent edifici del segle XI –aquest sí, romànic d’origen–, Sant Jaume de Frontanyà és una de les obres més representatives de l’arquitectura llombarda que tenim a Catalunya. Antigament inclosa en un recinte monàstic del qual ja no en queda res, l’església s’alça avui solitària, sòbria i monumental. 

Magnífica església d’una sola nau, rematada per un transsepte amb tres absis, destaca pel cimbori de dotze costats, únic a Catalunya. És un dels edificis més perfectes i proporcionats de l’estil llombard, de línies segures i equilibrades, i probablement tingui la més bonica de les capçaleres del primer romànic.

Un edifici romànic impressionant i ben conservant, de sòbria grandiositat i serena bellesa, esplèndid per fora i per dins. A tocar de la Pobla de Lillet, Sant Jaume de Frontanyà és una visita imprescindible per als amants del romànic i de la cultura catalana.

Sant Llorenç prop Bagà

Es troba a Guardiola de Berguedà –prop de Bagà, qui ho hauria dit!– i és un dels conjunts cenobítics més importants de la comarca. Hi destaca la magnífica església romànica, que té la particularitat de comptar amb una tribuna a la nau central, sota la qual hi ha un bell espai amb aspecte de cripta. També algunes de les dependències monàstiques s’han pogut restaurar.

L’església romànica (s. XI – XII) es va construir sobre les restes d’una de preromànica (s. IX). Ara bé, l’edifici monàstic amb què van ensopegar els restauradors és producte de diverses fases constructives, remodelacions i reconstruccions. La restauració ha intentat recuperar l’aspecte romànic del conjunt monàstic, per a la qual cosa ha hagut de reconstruir moltes parts que ja no existien. La reconstrucció s’ha fet amb una pràctica anomenada diacronia harmònica, que li ha donat un aire particular. Aquesta pràctica consisteix en conservar els elements i estils originals a les parts recuperades, combinant-los amb d’altres de moderns per aquelles parts que s’han hagut de fer de nou. El resultat és un edifici impecable, on es barreja una estampa romànica amb elements constructius moderns. 

L’interior de l’església és magnífic. Tres naus altíssimes, la central dividida per la tribuna i amb un espai inferior de corprenedora bellesa. Tot plegat restaurat i rehabilitat per al seu ús actual. I és que, avui, a més de ser visitable, el recinte acull periòdicament nombroses activitats culturals. 

Sant Llorenç prop Bagà és una visita d’allò més interessant. Un edifici sorprenent, que arrossega una llarga història i que, per als experts restauradors i arqueòlegs, ha estat un trencaclosques apassionant. L’heu de veure!

Altres monestirs romànics rellevants del Berguedà

Entre els monestirs romànics del Berguedà, cal destacar Sant Pere de la Portella, Santa Maria de Serrateix i Santa Maria de Lillet. Aquesta darrera presenta, però, una amalgama d’estils, des de preromànic fins a barroc. Per altra banda, Santa Maria de Serrateix és un conjunt interessant, que consta d’una església romànica, un claustre neoclàssic i diverses dependències monacals. Pel que fa a Sant Pere de la Portella, ofereix una passejada interessant. L’església està força ben conservada, tot i que el seu interior està decorat majoritàriament amb estil barroc. Les dependències monacals romàniques es troben en un estat ruïnós, però valen la pena. Envaïdes per la vegetació, amaguen racons d’història prístina, no reinterpretada per restauradors. I té un cert encant –medieval, si voleu– el passejar-se per les runes sobre les que progressa la natura feréstega.

Altres esglésies romàniques rellevants del Berguedà

Pel que fa a esglésies romàniques, em veig obligada a esmentar Santa Marià d’Avià, Sant Sadurní de Rotgers i Sant Andreu de Sagàs. Totes tres, a més de l’interès de l’edifici romànic en si mateix, destaquen pels seus frontals d’altar. Avui en veiem reproduccions in situ, ja que els originals són en museus. Particularment el Frontal d’Avià és una de les peces clau del romànic català, i una obra pictòrica important dins la cultura catalana.  

També Sant Pau de Casserres i Sant Vicenç del Rus destaquen pel seu art pictòric, en aquest cas per les pintures murals. Les de Casserres constitueixen un dels exemplars més interessants de pintura medieval catalana. Destaquen per la seva temàtica única (representen el Judici Final segons un text poc habitual, l’Elucidarium) i per mostrar la transició de la pintura romànica a la gòtica. Les de Sant Vicenç són dos conjunts magnífics de pintura mural medieval, un de romànic (avui al museu de Solsona, se’n pot veure la reproducció) i un de gòtic (aquest sí, conservat a la mateixa església).

Per acabar, esmentar que Sant Vicenç d’Obiols i Sant Martí de Puig-reig, tot i que menys importants, bé mereixen que els feu una visita. 

I tot això, ho podem veure?

I tant que sí! Per visitar les tres joies de la corona –Sant Quirze de Pedret, Sant Jaume de Frontanyà i Sant Llorenç prop Bagà–, Pedratour us proposa un petit tour de romànic al Berguedà , acabant amb un tast de productes locals.

Per altra banda, els interiors de Santa Maria d’Avià, Santa Maria de Lillet, Sant Martí de Puig-reig i Sant Andreu de Sagàs es poden visitar demanant la clau en els llocs que indica cada església. Pel que fa a Sant Vicenç d’Obiols, Sant Sadurní de Rotgers i Sant Vicenç de Rus, són visitables amb entrada i ofereixen visites guiades.

Veniu a fer un tastet del romànic al Berguedà amb Pedratour! Una manera ideal de fer turisme cultural en família, en entorns privilegiats, tot descobrint autèntiques joies de la cultura catalana! Us hi animeu?