L’altre dia us explicàvem que Picasso va fer una estada a Gósol, deixant-nos centenars d’obres inspirades en aquest poblet. Un altre artista d’importància internacional que va deixar la seva empremta al Berguedà va ser, ni més ni menys, Gaudí. Ell, però, va orbitar al voltant d’una altra vila berguedana, La Pobla de Lillet. Allà ens hi va deixar mostres de la seva inconfusible arquitectura com el Xalet del Catllaràs i, sobretot, els Jardins Artigas.

Avui, des de Pedratour us descobrim aquests magnífics jardins i la fàbrica de ciment Asland. Dos pessics d’història i cultura del Berguedà, en un indret privilegiat, enllaçats per l’encantador recorregut del Tren del Ciment.

Dels Jardins Artigas al Museu del Ciment, a bord del Tren del Ciment

El nostre viatge comença a l’antiga estació de la Pobla de Lillet, als afores del poble. Allà és on agafem el Tren del Ciment i, de passada, hi podem veure una petita exposició de trens històrics. El Tren del Ciment és el tren turístic de La Pobla de Lillet. Recupera part del l’antiga línia ferroviària que unia la fàbrica de Ciment Asland de Castellar de n’Hug amb Guardiola de Berguedà, on enllaçava amb la línia de Berga i Manresa.

Avui, aquest simpàtic trenet que fa les delícies de nens i adults surt de l’estació cap a la fàbrica, amb parada al centre de La Pobla de Lillet i als Jardins Artigas. Així, amb un agradable recorregut de 3,5 quilòmetres, ens descobreix, d’una banda, els magnífics paisatges de l’Alt Llobregat i, de l’altra, els dos principals punts d’interès cultural de la zona: els Jardins Artigas i el Museu del Ciment.

Els Jardins Artigas: l’obra més salvatge i desconeguda de Gaudí

Si em pregunteu a mi, els Jardins Artigas són l’obra més naturalística i salvatge de Gaudí. Si ja l’art d’Antoni Gaudí és conegut arreu per fusionar la natura i l’arquitectura, els Jardins Artigas són, al meu parer, la màxima expressió d’aquesta tendència. I és curiós, perquè són fruit de la casualitat i l’espontaneïtat.

Veureu, el 1901, Eusebi Güell –sí, sí, el del Parc Güell de Barcelona– va fundar la companyia d’asfalts i ciment portland Asland i va iniciar la construcció de la fàbrica de ciment a Castellar de n’Hug. En aquest context, Güell va encarregar a Gaudí la projecció del Xalet del Catllaràs, per acomodar els directius i enginyers de les mines de carbó que nodrien la fàbrica.

Durant la seva estada a la Vall de Lillet, Gaudí va allotjar-se a casa els senyors Artigas. En agraïment per la seva hospitalitat, els va regalar el disseny d’un jardí en un terreny de la família: els Jardins Artigas. De forma espontània, Gaudí els va regalar una obra mestra de l’arquitectura. Feréstega, com ho és l’entorn que ha excavat el Llobregat. Romàntica, com ho són el cant de l’aigua i la llum del sol entre el bosc de ribera. Sorprenent, com ho és la natura salvatge del Pirineu.

Amb la mateixa pedra que revesteix el congost sobre el que s’alcen els jardins, i amb la mateixa fusta del bosc que els envolta, als Jardins Artigas un no sap ben bé on acaba l’obra de la natura i comença la de l’home. És la cinglera, la que abraça la glorieta? Són les arrels, les que emergeixen i s’entrallaçen per formar el pont?

Natura i arquitectura foses en intensa aferrada i en perfecta harmonia. Un espai de corprenedora i pacífica bellesa. L’obra més desconeguda d’Antoni Gaudí, i un dels imprescindibles de l’Alt Berguedà.

La fàbrica de ciment Asland i el Museu del Ciment

Dels Jardins Artigas, el Tren del Ciment ens porta a l’origen de tot plegat, la fàbrica de ciment Asland. L’antiga fàbrica, que grimpa pels vessants del Clot del Moro, al terme municipal de Castellar de n’Hug, avui acull el Museu del Ciment.

Per si sola, la fàbrica és una obra arquitectònica singular de primera magnitud. És un impressionant edifici modernista amb una estructura espectacular, ja que es va construir de forma esglaonada, adaptant-se al desnivell del terreny per aprofitar la gravetat en el procés de fabricació del ciment.

Considerat un monument històric d’interès nacional, el conjunt fabril és sorprenent. I el fet que s’hagi reconvertit en museu ens permet visitar-ne els espais i descobrir el procés de fabricació del ciment, així com conèixer la història d’aquest fascinant complex industrial. Val molt la pena!

 

 

Reserva per al teu grup organitzat aquesta fantàstica experiència amb Pedratour!

Tria les teves activitats i porta el teu grup a passar un matí d’oci, natura i cultura a La Pobla de Lillet!