from €7,50
Consulta

Montserrat: Explorant la història

0/5
Durada

2,5 hores

Tipus de tour

Tour diari

Grup

1 person

Idiomes

___

Resum

Explorant la història Coves de Montserrat

A través de diversos tallers, farem un recorregut per les etapes que han caracteritzat les Coves de Montserrat, des de la prehistòria fins a l’actualitat. Caldrà posar-se a la pell dels prehistòrics habitants de les coves per fer ceràmica, dels fabricants de pòlvora medievals a partir del salnitre o dels primers exploradors que hi van entrar, fa més de 150 anys.

Explorant la història, és una activitat dirigida per a alumnes de cicle mitja (CM), cicle superior (CS) i 1r d’ESO. Les activitats es du a terme al berenador de la Salut, l’àrea recreativa just darrere de l’Ermita de la Salut, l’alumnat es disposa en dos grups repartits per les taules allà presents. Amb una durada 1 hora, l’alumnat fa un recorregut de dues etapes pels trets més històrics de la cova de Montserrat.

La primera activitat consisteix a explicar l’etapa més prehistòrica de la cova, amb l’arribada dels primers humans, entre 7500 i 7000 anys enrere. Se’ls explica que a la cova es van trobar restes ceràmiques i eines, com ara puntes de fletxa de sílex que utilitzaven per caçar. L’activitat es centra en la ceràmica trobada, amb l’ajuda de fotos se’ls explica que caracteritzava la ceràmica de Montserrat, és aquí quan revelem el nom, ceràmica cardial montserratina. Mostrant la foto i amb la participació de l’alumnat, mirem de trobar entre tots amb què s’ha pogut fer la decoració, i amb una mica d’ajuda del monitor, els fem arribar a l’eina principal: bivalves (petxines) fòssils trobades per Montserrat. Aquí és important que s’adonin que Montserrat està molt lluny del mar i de l’existència dels fòssils (que en cas de no saber que són fòssils, es fa una breu explicació).

Després d’aquesta explicació s’introdueix l’activitat, la creació d’un bol de ceràmica, (ídem com el de la foto, encara que es promou la creativitat i qualsevol creació relacionada amb les eines prehistòriques és benvinguda) utilitzant bivalves (petxines) actuals per a la decoració. L’alumnat que estarà assegut en tot moment, esperant al fet que es reparteixin els materials: Un tros de fang especial per a fer ceràmica, una petxina (si el grup és molt nombrós es reparteixen les petxines per al grup i no individualment) i un tros de paper perquè no embrutin la taula que usen i que no se’ls embruti el tros de fang. Com que l’explicació haurà durat entre 5 i 10 minuts, l’alumnat tindrà 20 minuts per a fer el bol de ceràmica. En aquell temps, tant el monitor/a com els professors ajudaran els alumnes a acabar l’activitat, sigui donant consells o fent una demostració directa amb un tros de fang aliè a l’alumnat, que faran servir el monitor/a i els professors. Un cop acabada l’activitat, es deixen assecar la ceràmica un espai on no molestin cap transeünt que vulgui usar la zona.

La segona part de l’activitat s’explica la raó darrera el nom de les coves (Coves del Salnitre). Durant l’explicació introductòria l’alumnat haurà d’assolir que és i perquè serveix el Salnitre, i la importància de la pólvora, quins usos té i sobretot que el que faran és una activitat divulgativa i s’ensenya perquè aprenguin dels errors del passat i que no els cometin. L’explicació sobre que és el Salnitre es fa breument a la cova, durant l’activitat se’ls recorda que és i quina és la seva fórmula química, perquè puguin diferenciar de la resta de components necessaris per a la creació de la pólvora. A cada grup els pertoca un morter, on hauran d’anar tornant-se perquè tot el grup tingui la possibilitat de participar. Després es presenta el primer ingredient, el carbó, i se’ls demana que el triturin per a obtenir pols, ja que d’una altra manera la pólvora no calaria foc tan ràpidament. Seguidament, es fa una breu explicació dels següents components, el sofre i el nitrat de potassi (que és el que s’extreia del salnitre). En aquell moment es pot explicar quin efecte sobre el foc té cada un: el sofre allarga la vida de la flama i el nitrat de potassi augmenta la intensitat de la flama. Un cop tots tenen els components, els grups es mobilitzen per a la crema de la pólvora, tot en un ambient segur i controlat, on hi ha una distància de seguretat que sempre s’ha de seguir.

Acabada la crema de la pólvora, donem per finalitzada l’activitat.

L’activitat inclou la visita a les Coves de Montserrat i el taller Explorant la història.

Activitat ideal per a alumnes de cicle mitjà, cicle superior i 1r d’ESO.

Durada: 2:30 h (sense comptar el temps de baixada i pujada a les coves).

Preu per alumne: 7,50€

Consulteu la disponibilitat a covesdemontserrat@pedratour.com o trucant al 680536063

Highlights

  • Montserrat, activitat, escolars, cicle inicial, muntanya, taller

Inclou/No inclou

  • Visita guiada a les Coves de Montserrat
  • Taller l'Aventura del Mansuet
  • Tot allò no inclòs a l'apartat "el tour inclou"

Ubicació del tour

des de €7,50

Consulta

També et pot interessar