Bé, aprofitant que l’altre dia us vaig fotre el rotllo de per què el turisme rural és súper guai i de per què cal promoure’l, avui us porto una selecció dels nostres hotels rurals preferits. No em mullaré dient que són els millors –no fos cas que algú m’acusi de fer publicitat enganyosa–, però tots ells els coneixem de primera mà i cadascun té quelcom especial. Són, sens dubte, hotels rurals amb encant.

El Castell de La Pobla de Lillet és l’hotel perfecte per fer una escapada romàntica al Berguedà. Es troba a La Pobla de Lillet –segur que no ho hauríeu endevinat mai–, en un raconet íntim del seu nucli medieval i ni més ni menys que en un edifici del segle XIII totalment rehabilitat per oferir les millors comoditats. És ideal per a parelles, molt romàntic, pensat per relaxar-se i desconnectar tot gaudint d’una experiència gastronòmica. És el primer hotel Adults Only del Berguedà; rústic, acollidor i elegant alhora; ingredients clau per a una nit romàntica. I, per acabar-ho d’adobar, xemeneia, SPA privat i servei de massatges. Què més es pot deman

El Castell de La Pobla de Lillet

El regenta una parella adorable, molt acollidora. Ell és el xef, que dissenyarà un menú degustació sorpresa per a nosaltres, elaborat amb producte local, i que prepararà tot sencer davant nostre, ja que dinarem a la mateixa cuina mentre gaudim d’un espectacle de showcooking.

Ofereix, a més, un espai natural privilegiat i envoltat de patrimoni cultural, des de romànic fins obres de Gaudí, com els Jardins Artigues.

Un lloc extraordinari per una escapada en parella. Turisme rural de qualitat, amb tota la màgia del passat històric i l’entorn rural i amb tota la comoditat i la modernitat d’un hotel pensat per una escapada romàntica.

Ca l’Amagat és un clàssic de Bagà. Un gastrohotel molt acollidor i amb una llarga història familiar: comença fa 4 generacions, a principis del segle XX, amb una taverna, després fonda, i més tard, els pares dels actuals propietaris van reformar tot l’establiment. Un hotel petit, càlid i familiar que compta amb un dels millors restaurants del poble. Cuina casolana i tradicional catalana que conserva els sabors clàssics de la cuina rústica de muntanya, però amb un toc d’avantguarda. L’allotjament rural per excel·lència, sense més pretensions que la de fer que el visitant es senti com a casa, a les portes del Parc Natural del Cadí-Moixeró i al centre mateix de la capital històrica de l’Alt Berguedà. Ideal per passar-hi una setmaneta tot descobrint el Pirineu berguedà.

Ca l'Amagat
Rustic Vilella

El Rústic Vilella és una casa rural de Gisclareny que es lloga per habitacions. És rústica, molt acollidora i petita, tot queda en família. Com si fossis a casa! Ofereixen també una cabana sobre els arbres, fantàstica per a una escapada màgica i salvatge amb la parella. Les habitacions tenen vistes espectaculars, i és que la casa es troba, francament, en un lloc privilegiat. És un allotjament molt còmode, apartat del poble, amb un jardí esplèndid i piscina climatitzada. És ideal tant per a parelles com per a famílies i també s’hi organitzen retirs, d’aquells per assaborir la pau i la natura… Si vols fugir de tot, és el teu lloc. I, com no podria ser d’altra manera, cuiden la comarca apostant pel turisme sostenible, oferint carregador de vehicle elèctric gratuït i fent servir productes locals a la seva cuina. Val la pena!

Cal Franciscó, a Gósol, és un hotel ubicat en una preciosa casa rural, en un dels poblets més encantadors del Massís del Pedraforca. Les habitacions són rústiques, però estan totalment reformades i són d’allò més acollidores.  L’ambient és tranquil i familiar. Té magnífics exteriors i interiors càlids, i un fantàstic restaurant de cuina casolana amb productes del Berguedà i d’elaboració pròpia. I l’entorn… esplèndid. Cavalls, vedells i esquirols a la porta! I el Pedraforca a un tir de pedra! No podeu deixar de passar-hi un cap de setmana, com a mínim.

Un estil similar té Cal Gabriel, a Tuixent, també a la vora del Pedraforca. Cal Gabriel és un projecte familiar que ha donat com a resultat un petit hotel rural i restaurant amb una esplèndida puntuació a Tripadvisor. Els propietaris són molt hospitalaris; el tracte és pròxim i l’ambient, càlid i familiar. És un hotel rural encantador, rústic i acollidor. A més, l’entorn és fantàstic i té una àmplia oferta d’activitats culturals i a la natura.

Al restaurant, aposten per una cuina tradicional amb productes de proximitat, ecològics i de qualitat. Ja sigui per dinar o per passar-hi uns dies, és una excel·lent elecció.

En la línia dels projectes familiars, no ens podem deixar El Recó de l’Avi, a Guardiola de Berguedà. El Recó de l’Avi és el restaurant de l’hotel rural Casa Duaner i és un establiment mític. Per què? Doncs perquè és el restaurant de l’Avi del Barça. Sí, sí, aquell que sempre surt a les fotos del Club amb barba blanca i vestit de “culé”. Ara, encara que no sigueu del Barça –i, fins i tot, si no us agrada el futbol– us tractaran com si fóssiu de la família i menjareu molt de gust. El Recó de l’Avi és un establiment familiar, acollidor i, sobretot, molt i molt autèntic.

I ara, mirant a l’altra banda del Cadí, em veig obligada a recomanar-vos l’Hotel Intrèpid de Pi de Cerdanya, tot i que queda tot dit amb el 5/5 que té a Tripadvisor. És un hotel rural Adult Only que ofereix un ambient molt tranquil i còmode, ideal per a estades de grups, empreses… I també per a una escapada romàntica! Es troba en una preciosa casa rústica de muntanya, l’antiga casa ceretana de Cal Bonet, completament rehabilitada, però mantenint l’estructura original. Així, és un establiment totalment reformat, però que no perd l’encant rústic i càlid de les cases de muntanya. Amb servei de lloguer de bicicletes i guarda-esquís, és perfecte per relaxar-se i sentir-se com a casa després d’una jornada d’esport i aventura a la muntanya. I sense renunciar a cap comoditat!

No massa lluny de Pi, a Prullans, hi trobem l’Hotel Muntanya. És un fantàstic hotel rural, integrat al Cerdanya EcoResort. Ho té tot, des de tendes de campanya fins a suites. A més, aposten per la gastronomia sostenible: productes ecològics, de proximitat i de temporada. He d’insistir en que visiteu el seu web: hi trobareu mil coses per descobrir, des de consells saludables fins a plans per fugir de la rutina.

I, per acabar –tampoc no em voldria fer pesada– pujarem de nivell: ens n’anem al món del turisme rural de luxe tot parlant de La Vella Farga de Solsona. Es tracta d’un hotel rural encantador ubicat en una masia del segle XI totalment restaurada i habilitada per oferir les millors comoditats en un entorn rústic, familiar i acollidor. Combina la pedra i la fusta amb un disseny contemporani, mobiliari d’antiquari i elements moderns i sofisticats, per oferir un hotel de luxe que no perd la calidesa d’una casa rural. A més, també ofereixen cases rurals privades prop de l’hotel…

El restaurant de l’hotel és un restaurant gastronòmic, amb cuina d’autor i basat en el producte de proximitat. Tota una experiència en si mateix.

Què més dir-ne? És un espai cuidat al mil·límetre. Un hotel de luxe en un entorn privilegiat on gaudir del silenci, la calma, la natura i el confort més dolç. Senzillament, espectacular.

Cadascun d’aquests establiments té la seva màgia. No n’hi ha dos d’iguals i tots ells encarnen els principis del turisme rural: familiaritat, història, terra, sostenibilitat. Cadascun amb la seva nota particular. Allotjaments autèntics, únics i encantadors. Val la pena conèixer-los tots!