Com ja sabeu, a Pedratour estem profundament compromesos amb el turisme inclusiu. Per això, aquest abril tornem amb una nova edició de l’Estada 5 sentits, una experiència inclusiva i multisensorial on tothom hi té cabuda!

Turisme inclusiu Joëlette

L’Estada 5 sentits és una escapada de 3 dies (2 nits) a Saldes, a la falda del Pedraforca, en què fareu tot d’activitats a la natura per experimentar el territori amb els 5 sentits! I és que la natura es pot gaudir de moltes maneres diferents! L’estada està especialment dissenyada per posar aquest magnífic entorn a l’abast de les persones amb discapacitat, però qualsevol pot gaudir-ne! Excursions, tast de productes gastronòmics, tallers de flora, fauna i geologia… A qui no li agrada? Del 2 al 4 d’abril, Pedratour us proposa tot d’activitats per conèixer aquesta zona i posem a la vostra disposició un guia amb àmplia formació, cadira Joëlette, barra direccional, intèrpret de llengua de signes, materials tàctils… Tot el que calgui per a que ningú es perdi res d’aquest fantàstic Parc Natural!

 

Les activitats que es fan al llarg de l’estada s’adaptaran a les necessitats i requeriments específics de cada grup, però, a grans trets, consisteixen en treballar aspectes de l’entorn associant un objecte d’estudi a cada sentit, amb l’ajut de diferents materials que permetin que tothom pugui gaudir de l’experiència, en el context de rutes pels voltants del Pedraforca. El camp base el tindrem a Saldes, on ens allotjarem.

Experiència inclusiva i multisensorial Estada 5 sentits

Així, el primer dia arribarem a l’allotjament i, un cop instal·lats, farem una volta de reconeixement pel poble de Saldes. A la tarda farem una altra excursió, pels voltants de Saldes mateix o acostant-nos a Vallcebre i les mines. El segon dia aprofitarem per fer una ruta de dia sencer, generalment per la falda del Pedraforca. Per dinar ens acostarem al refugi Lluís Estasen, ubicat en un lloc encantador just sota els pollegons, per gaudir d’un bon arròs de muntanya en aquest emplaçament privilegiat. El tercer dia farem una ruta al matí, generalment baixant des de Saldes fins a Gresolet, tot seguint el riu.

 

Experiència inclusiva i multisensorial amb barra direccional

És al llarg d’aquestes rutes que farem els tallers per conèixer i interpretar el que ens envolta a través de diversos sentits. Ens anirem aturant per tocar i olorar les plantes que trobem al Parc Natural del Cadí-Moixeró i aprendre a reconèixer-les. Treballarem molt amb herbes medicinals, ja que a les valls del Pedraforca és important el llegat de les trementinaires i els seus remeis, de ben segur que descobrireu moltes coses noves!

També els sons ens acompanyaran en les nostres passejades: el murmuri de l’aigua dels rierols, el cant dels ocells, el vent entre les fulles… Prestarem atenció, sobretot, als sons de la fauna –especialment els ocells– i us n’explicarem tot de coses. Sabríeu reconèixer el cant d’una mallerenga? I el d’una merla? Però la fauna no només s’escolta: es veu, es toca, s’olora. Per això portarem ossos, pells, plomes… Tot de material que ens ajudarà a sentir ben a prop els animals que conviuen amb nosaltres en aquestes terres.

 

Turisme inclusiu Joëlette

Però el territori també es pot tastar! Productes vegetals i animals que podem trobar a la nostra taula i que surten d’aquí, de l’entorn que estarem descobrint. Què millor que asseure’s al costat d’un gorg, amb el cant i la carícia de l’aigua al costat, a fer una degustació de productes locals? En tenim molts, i molt bons!

I no podem deixar-nos la terra mateixa! Durant la ruta trobarem singularitats geològiques –que el Cadí-Moixeró en té moltes– i no hem d’oblidar que aquesta fou una terra minera i que hi trobem jaciments paleontològics de gran importància internacional. Per això, podrem treballar també la geologia de la zona, acompanyant el taller amb roques i minerals que podrem tocar i aprendre a diferenciar.

Havent experimentat diferents aspectes singulars d’aquest entorn natural amb una proximitat a què no estem acostumats, també podem fer una passa enrere i mirar-nos-el a una escala més gran: al llarg de les passejades, i també pujant a algun cim o mirador, treballarem inevitablement el paisatge –que és magnífic. Per a les persones amb discapacitat visual, tindrem sempre a mà mapes en relleu i fotografies panoràmiques amb tots els relleus de les muntanyes, pobles i carreteres.

 

Una experiència única i integradora que ens permetrà experimentar la natura amb plenitud i de moltes maneres diferents. Una manera de descobrir el territori a través de mitjans a què no estem habituats i amb altra gent, sense barreres al gaudi i a la meravellosa sensació de percebre el medi natural. Submergeix-te en aquesta experiència inclusiva i multisensorial i fon-te amb la natura. És màgic.