Tot i que insistim en dir “via verda” a qualsevol ruta fàcil, pedalable, que circuli per espais naturals, el terme és molt més específic. De fet, “Via Verda” és una marca registrada per la Fundación de los Ferrocarriles Españoles (FFE) i el seu ús està legalment restringit a aquells itineraris que discorren sobre antigues infraestructures ferroviàries.  Així doncs, una Via Verda és un itinerari que, aprofitant vies ferroviàries en desús, s’ha adaptat per a ser recorregut caminant, en bicicleta o a cavall, i per a ser accessible a tothom, incloses persones amb mobilitat reduïda. Tancades al trànsit motoritzat, amb pendents suaus i envoltades de natura, les Vies Verdes són ideals per fer cicloturisme en família. Fàcils, agradables de recórrer i segures, són perfectes per a que els més petits facin les seves primeres sortides en BTT. Així, avui, us convidem a descobrir les vies verdes en BTT a Catalunya

 

Vies Verdes en BTT a Catalunya

 

La FFE reconeix 9 Vies Verdes a Catalunya. Si som una mica menys estrictes, caldria afegir-hi la Via Verda del Tren Petit i la Via Verda de la Vall Fosca –tot i que aquesta darrera no està ben adaptada i pot ser difícil de fer en bicicleta. Quines són aquestes Vies Verdes en BTT a Catalunya? Vegem-ho.

 

Vies Verdes a Tarragona

La província de Tarragona està creuada per dues vies verdes connectades entre elles que ens permeten anar des de l’Aragó fins el Delta de l’Ebre. Circulen per l’antiga via ferroviària “Val del Zafán”, que ens arriba des de terres aragoneses. El primer tram, conegut com a Via Verda de la Terra Alta, recorre 23 km des d’Arnes-Lledó fins a Pinell del Brai. Allà es troba amb el segon tram, de 26 km, anomenat Via Verda del Baix Ebre, que arriba fins a Tortosa. 

Dues vies verdes espectaculars que ho tenen tot. Els paisatges increïbles del Massís dels Ports, amb barrancs, coves i paratges càrstics de gran bellesa. Els conreus de fruiters del Baix Ebre. El Parc Natural del Delta de l’Ebre. I tot plegat amanit amb visites culturals de gran interès, com santuaris i ermites, els jaciments arqueològics de Benifallet o l’espectacular conjunt històric i artístic de Tortosa.

 

Vies Verdes a Girona

La província de Girona acull la majoria de Vies Verdes en BTT a Catalunya. Molts, molts quilòmetres, que es poden dividir en trams assequible. O, per què no, aprofitar per connectar-les per anar des dels Pirineus fins el mar. 

La Via Verda del Carrilet potser és la més important. Es divideix en dos trams, de 54  i 39 km, respectivament, d’Olot a Girona i de Girona a Sant Feliu de Guíxols. I passa per llocs tan emblemàtics com la pròpia ciutat de Girona –de visita obligada–, la Zona Volcànica de la Garrotxa, les ribes del Ter i el conjunt monumental de Castell d’Aro, entre molts altres!

La Via Verda del Ferro i del Carbó va des de Ripoll fins Ogassa per les ribes del Ter. Destaca pel patrimoni industrial i pels magnífics conjunts medievals de Ripoll i Sant Joan de les Abadesses. A més, connecta amb rutes BTT pels Pirineus i, si feu una mica de malabars per enllaçar-la a Sant Joan de les Abadesses amb el Carrilet, podeu arribar fins la Costa Brava. Increïble, oi?

Més curta i modesta, però no menys interessant, és la Via Verda del Tren Pinxo. Encara està en procés, però, de moment només porta de Girona a Sarrià de Ter. En un futur no massa llunyà –esperem– arribarà fins a Serinyà, tot passant per Banyoles. Una via majoritàriament encantadora de 4,5 km, ideal per deixar pedalar els nens. 

Hem d’esmentar també la no registrada Via Verda del Tren Petit, al Baix Empordà, que uneix Palamós i Palafrugell. Per les terres de l’Empordanet, magistralment descrites per Josep Pla, aquesta via us ofereix 7 km de recorregut encisador per al millor cicloturisme en família.

 

Vies Verdes del Berguedà: escombrem cap a casa!

Sense oblidar els 1,5 km de la Via Verda del Vallès, entre l’estació de Bellaterra i la Colònia Castelltort (Sant Quirze del Vallès), es pot afirmar que les vies verdes de Barcelona es concentren al Berguedà. I n’he de fer una mica de propaganda, no us sembla?

Al Berguedà hi tenim dues petites vies verdes, curtes i fàcils, però de gran interès cultural i paisatgístic. L’una és la Via Verda del Llobregat, que porta de Cal Rosal, a Berga, fins el pantà de la Baells. L’altra, la Via del Nicolau, circula pel límit del Parc Natural del Cadí-Moixeró, de Guardiola de Berguedà a Sant Joan de l’Avellanet. Dues Vies Verdes en BTT a Catalunya que, en un matí, faran les delícies de grans i petits. I amb mil coses per fer als voltants!

La Via Verda del Llobregat, en els seus 6,5 km, discorre pels engorjats de l’Alt Llobregat i pel pantà de la Baells. En el procés, ens descobreix part del patrimoni industrial de la zona, com l’antiga colònia tèxtil de Cal Rosal o la Colònia Carme, que avui reposa sota les aigües del pantà. A més, passa per Sant Quirze de Pedret, joia del romànic català i ens fa creuar el riu Llobregat pel pont gòtic de Pedret.

De la Via del Nicolau, cal destacar-ne els miradors i les passarel·les de fusta, que inclouen un espectacular pont penjant de 35 metres de llarg.

A més, l’entorn natural és una meravella i està farcit d’història. A Guardiola hi trobem el magnífic monestir romànic de Sant Llorenç prop Bagà. A Sant Joan de l’Avellanet ens hi esperen els corprenedors paisatges del Parc Natural del Cadí-Moixeró i una ermita romànica. I, a mig camí, hi trobem la vila de Bagà, capital històrica de l’Alt Berguedà. Allà, val la pena visitar el Nucli Antic del segle XIII, el Centre Medieval i dels Càtars i el Palau de Pinós, residència dels antics Barons de Pinós i decorat amb unes magnífiques pintures murals del segle XVIII. 

Aquí al Berguedà, a Pedratour tenim de tot per a que complementeu les nostres vies verdes en BTT. Si voleu visitar Pedret i Sant Llorenç prop Bagà, tenim una oferta per descobrir el romànic del Berguedà. Si, tot fent la Via del Nicolau, voleu endinsar-vos en la història medieval de Bagà, ens encarreguem de la visita al Centre Medieval i dels Càtars i al Casc Antic  I, si les vies verdes se us han fet curtes, no oblideu que estem als Pirineus! Feu un cop d’ull a la nostra secció de BTT! Hi trobareu rutes en BTT de diferents nivells i lloguer de e-MTB per si no voleu quedar-vos sense alè!

Ens veiem al Berguedà!