A falta d’articles sobre el Pedraforca (s’ha notat la ironía?), avui parlarem d’aquesta muntanya emblemática. No es que ens haguem quedat sense idees; amb una ullada al nostre logo entendreu de seguida la importància que té per a nosaltres aquest massís. És símbol de Pedratour, símbol del Berguedà i símbol del turisme actiu a Catalunya. Singularitat geològica, repte per a escaladors i protagonista de llegendes, el Pedraforca és la nostra muntanya.

Què és el Pedraforca?

El Pedraforca porta uns 25 milions d’anys essent una muntanya, tot i que les roques que la formen són molt més antigues. Bàsicament, és un munt de material geològic arrugat com a resultat de les plaques ibèrica i europea i la consegüent formació dels Pirineus. Dit així perd encant, oi?

Més enllà del seu immens interès geològic, el que crida l’atenció del públic general és la seva particular forma de forca. Emergeix pràcticament del no res amb extraordinària verticalitat per formar dues crestes paral·leles, separades per un coll anomenat l’Enforcadura. La cresta nord o Pollegó Superior és la més alta, amb un cim principal de 2506 m d’altitud i un cim secundari, el Calderer, de 2497 m. La cresta sud és l’anomenat Pollegó Inferior, amb 2445 m i molt menys accessible.

A día d’avui i des del 1982, el Massís del Pedraforca és un Paratge Natural d’Interès Nacional dins el Parc Natural del Cadí-Moixeró i un dels principals atractius de la comarca del Berguedà.

Història del Pedraforca

El nom de Pedraforca fa referència a la seva curiosa forma, que es deu a l’erosió dels materials tous de l’Enforcadura, més ràpida que la de les dures calcàries dels pollegons. La tradició popular, no obstant, ha envoltat aquesta muntanya en desenes de llegendes, atribuint la seva particular silueta a àngels, bruixes i/o el diable.

La zona ha estat habitada des del neolític i els dos pobles que avui serveixen de porta d’accés a la muntanya, Saldes i Gósol, apareixen documentats ja a principis del segle IX.

A principis del segle XX, el Pedraforca protagonitza dues fites en disciplines molt diferents. D’una banda, l’estada de Picasso a Gósol el 1906 será determinant en la història de l’art modern. De l’altra, Lluís Estasen, pioner de l’escalada a Catalunya, obrirá les primeres vies d’escalada al Pedraforca entre 1922 i 1928. Des d’aleshores, la muntanya màgica no ha deixat d’atraure escaladors, alpinistes, senderistes i amants de la natura.

pedraforca que es

Pujar al Pedraforca

Probablement, la majoría dels qui heu ensopegat amb aquest article teniu la intenció de coronar el Pedraforca. Així doncs, hem dedicat un apartat a l’ascensió a aquesta muntanya emblemàtica.

Durada

De mitjana, la pujada al Pollegó Superior requereix unes 6 hores efectives caminant, sense comptar les parades. El temps i la distància varien segons la rute que es segueixi, però t’ho miris com t’ho miris són entre 7 i 11 km que et suposen entre 6 i 8 hores. El més recomanable es ser de tornada pels volts de les 3 de la tarda, ja que a partir d’aquesta hora sol empitjorar el temps i, de debò us ho dic, no voleu enxampar tempesta allà dalt. 

Mapa i rutes

Sense posar-se a fer la cabra, hi ha bàsicament 3 opcions per pujar al Pollegó Superior. 

  • La ruta clàssica: ruta circular que surt del Mirador del Gresolet o del Refugi Lluís Estasen, puja pel Coll de Verdet, grimpa fins el cim i baixa per la Tartera de Saldes. 
  • Lineal des de Gósol: s’ascendeix per la Tartera de Gósol seguint el PR®-C 123, a l’Enforcadura s’agafa el caminet fins el Pollegó Superior i mitja volta.
  • Circular des de Gósol: seguint el PR®-C 123 en la seva totalitat, es fa la volta a la muntanya fins el Coll de Verdet, es puja al cim i es baixa per la Tartera de Gósol.

Wikiloc fa meravelles, per què negar-ho. Però, a l’hora d’enfrontar-se a una muntanya complicada com ho és el Pedraforca, és recomanable portar un bon mapa topogràfic de la zona. El millor? Mapa Alpina Serra del Cadí – Pedraforca

Dificultat

No hi ha una ruta fàcil per pujar al Pedraforca. Malgrat la seva popularitat, és un cim complicat. Hi ha trams molt verticals que requereixen l’ús de mans, les crestes són aèries i exposades, hi ha passos tècnics i la baixada per les tarteres només és fàcil si es fa rodolant. La ruta requereix una certa condició física i no és apta per a muntanyaires novells, persones amb vertigen ni gossos. I a l’hivern o en condicions meteorològiques adverses només està a l’abast d’alpinistes experimentats. No sigueu cafres: si no esteu preparats, contracteu un guía, que per a això hi són. 

Abans de res, protecció: la teva i la de l’entorn

Com sempre que es va a la muntanya, convé recordar dues coses: que a la muntanya cal tenir-li respecte perque pot ser traïdora i que hem de cuidar els espais naturals. Més enllà de les coses evidents que no hauria de caldre dir (no vagis sol, consulta la previsió meteorlògica, no llencis deixalles, etc.), al Pedraforca val la pena tenir en compte alguna coseta més:

  • Alerta amb els rocs! Especialment quan hi ha molta gent, és fàcil que caiguin des de dalt. Un casc mai no està de més. I, per l’amor de Déu, si feu care rocs, aviseu. 
  • No surtis del camí senyalitzat! En primer lloc, perquè les parets de roca i les tarteres són hàbitats fràgils i estan molt malmesos; els camins hi existeixen per minimitzar l’impacte que tenim sobre l’entorn. En segon lloc, perquè és fàcil perdre’s o acabar penjat en una cinglera sense saber avançar ni retrocedir. 
  • Deixa les coses al seu lloc! Coneixes la moda aquesta d’apilar rocs a l’estil budista? Doncs als éssers que viuen entre ells no els fa cap gràcia que les toquis. A més, si hi ha piles de rocs per tot arreu, les que tenen funció de fita per senyalitzar perden la seva utilitat, no et sembla?

Per acabar, correré el risc de repetir-me massa i ho tornaré a dir. La millor manera de garantir la teva seguretat i la de l’entorn és contractar un guía que conegui bé la muntanya. A més, solen ser gent simpatiquíssima i pots aprendre’n moltíssim. Si se te’n va del pressupost, ajunta un grup d’amics i us sortirà molt més econòmic! De debò, val la pena i tant la natura com l’economia local us ho agrairan.

pedraforca montañaLlocs d’interès del Pedraforca

Malgrat que tothom s’entossudeix a pujar al Pollegó Superior, el Pedraforca té molt més a oferir. A la muntanya màgica i a les valls circumdants podem trobar-hi llocs de gran interès molt més accessibles que el famós cim.

El Pedraforca 360º

Si no veiem clara l’ascensió o si anem amb criatures i/o gossos, el PR®-C 127 ens porta a fer la volta al massís en una ruta llarga, però fàcil i encantadora. Amb aquest itinerari pots descobrir totes les cares del Pedraforca sense necessitat de grimpar fins el cim. Una magnífica alternativa! 

La Grallera: via, canal i cova

La via de La Grallera es la primera via d’escalada que va obrir Estasen al Pedraforca, el 1922. Ressegueix bona part de la Canal de la Grallera fins la Cova de les Gralles. Sens dubte, la més assequible de les vies de la cara nord, amb bona roca, bones vistes i una cova de regal. 

Mirador del Gresolet i Vall de Gresolet

A més de l’apparcament per excel·lència, el Mirador del Gresolet és un espai que ofereix magnífiques vistes sobre la paret nord del Pedraforca i sobre la Vall de Gresolet, un dels principals i més desconegutss atractius de la zona. Aquesta vall acull el Bosc de Gresolet, que inclou una fageda singular, l’avetosa més ben conservada del Berguedà i diversos arbres monumentals, a més d’un refugi bucòlic i un santuari del segle XIII.

Refugi Lluís Estasen

Un imprescindible. Situat a la plàcida clariana de la Jaça de Prats, aquest refugi emblemàtic acull els senderistes, escaladors i alpinistes del Pedraforca des de 1947. Un lloc on cal deixar-se caure si es va a aquesta muntanya, ja sigui per demanar indicacions, curiosejar, escoltar historietes o menjar arròs de muntanya. 

Descobreix el Pedraforca!

El Pedraforca té quelcom a oferir a tothom, ja sigui l’ascensió, l’escalada, el senderisme per les valls circumdants o els seus molts atractius culturals. Per descobrir-lo amb detall i amb seguretat, podeu comptar amb Pedratour! Des de rutes guiades en les què descobrir-ho tot sobre aquesta muntanya màgica fins activitats i allotjament a la zona, ens encarreguem que gaudiu al 100% de l’experiència Pedraforca.