El senderisme i el trekking són activitats relacionades amb el muntanyisme, però moltes persones pensen que són el  mateix.
Tanmateix, la realitat és que cada terme fa referència a una cosa diferent. Vols conèixer la diferència entre els dos termes?
Continua llegint.

Què és el senderisme?

El hiking o senderisme se muntanya es basa en les excursions a zones rurals muntanyoses per camins o senders. A la majoria dels casos, aquests camins van ser en el seu moment antigues vies de comunicació que han quedat en desús. 

Perquè l’activitat sigui considerada com a senderisme, els camins han d’estar senyalitzats. És per aquesta raó que els riscos són mínims, el que ho converteix en un esport ideal per a esportistes ocasionals. Aquest tipus de rutes acostumen a ser promogudes pels organismes, federacions i administracions públiques. 

Què és el trekking?

El trekking, també anomenat excursionisme, és un tipus de muntanyisme que es porta a terme en entorns naturals molt aïllats, especialment en boscos, muntanyes, barrancs i alta muntanya. El tret més distintiu, és que no es segueixen  senders, a excepció de camins no senyalitzats. 

El terme trekking fou creat pels alpinistes que feien excursions als anys 80 cap als Andes o l’Himàlaia. Des de llavors, s’ha extès molt, essent un dels esports de muntanya preferits dels aventurers.

En què es diferencien el senderisme i el trekking?

Tot i que puguin ser similars i els dos termes s’utilitzin de la mateixa manera, el trekking i el senderisme no són iguals. Perquè et facis una idea més clara, a continuació veurem les principals diferències:

Mentre que el senderisme consisteix en rutes relativament curtes, és a dir, d’algunes hores, potser d’un dia, el trekking exigeix un esforç molt més continuat. De fet, hi ha rutes que poden durar fins a una setmana o més. En conseqüència, la distància recorreguda en plena natura és bastant més gran que en una ruta de senderisme.

Una altra diferència remarcable entre ambdues classes de  muntanyisme es el  tipus de recorregut. Per un costat, al  senderisme es solen fer rutes circulars, és a dir, que acaben  al mateix lloc on comencen. Per un altre costat, el trekking poques vegades compleix amb aquesta característica.  

També hem de parlar sobre la senyalització. Els camins per senderisme estan degudament senyalitzats i no comporten  moltes dificultats. No obstant, al trekking hi ha una exigència més gran, donat que implica una travessa de muntanya a camps a través o per camins dificultosos sense cap tipus de  senyalització. 

I això ens porta a una altra diferència important: la planificació i  l’equipament necessari. Es pot fer senderisme d’una dificultat mitja amb un equip estàndard, però el trekking demana bon calçat, tenda de campanya i roba que resisteixi les adversitats de la natura. 

Beneficis del senderisme

Una de les principals avantatges d’aquest tipus d’activitat, és la gran quantitat de rutes que hi ha, especialment a la nostra regió. Per exemple, nosaltres oferim un recorregut guiat fent la Volta al Pedraforca 360º

Alguns dels beneficis que cal esmentar són:

  • Els viatges de senderisme són l’activitat ideal per a persones grans als que els agrada l’aventura. No és massa  exigent, però té cert nivell de dificultat.
  • La caminada és un dels exercicis més saludables pel cos, donat que requereix l’ús de quasi tots els músculs, incloent el cor.  
  • L’aire lliure ajuda a disminuir els nivells d’ansietat i renova els ànims.  

Beneficis del trekking

L’objectiu principal del trekking és entrar al medi natural i conèixer els indrets més amagats de les zones rurals. Els nostres recorreguts Cavalls del Vents i el Camí dels Bons Homes són cada cop més famosos i atrauen a excursionistes amb ganes d’adrenalina.  

A continuació, veurem alguns beneficis del trekking:

  • Degut al gran esforç, sobretot quan s’ha de pujar turons o escalar, el teu cos pren una agilitat i una força major.  
  • Si es practica trekking de manera regular, la funció cardiovascular se’n beneficia, fent que el cor obtingui més força. 
  • Aquest esport requereix moltíssima energia i adrenalina, pel que practicar-lo habitualment ajuda a millorar la son i a  reduir l’estrès. 

Senderisme i trekking, esports de muntanya

El senderisme i el trekking són esports emocionants  i atrauen no només a atletes nats, si no a persones de qualsevol mena que volen experimentar noves sensacions. 

Aquí a Catalunya, tenim moltes rutes per oferir, a més d’altres activitats per a aquells més agoserats, tals com el trail running, el piragüisme, el pònting i les grimpades. A més a més, disposem de diferents activitats de BTT i d’e-bikes que segurament t’encantaran.

No importa l’exercici que triis, qualsevol activitat a l’aire lliure resulta sorprenentment útil per connectar la ment i l’ànima.  També representa un benefici pel cos, doncs la capacitat pulmonar augmenta, especialment gràcies a l’aire pur del camp. 

Aquest aire net ajuda a netejar el nostre cos de toxines, fins al punt que la nostra pell llueix revitalitzada. Per un altre costat, a les altituds més elevades, el cos treballa a més gran velocitat i el metabolisme s’accelera, combatent l’obesitat.