Fa un parell de setmanes vam publicar un article on us feia tota una sèrie de propostes de senderisme per aquesta tardor. Però, com que no és qüestió de limitar-se a una única activitat, avui us porto 5 rutes BTT per Catalunya: Cavalls del Vent, el Camí Oliba, el Camí dels Bons Homes, Pedals de Ferro i la Transpirinenca. La majoria són rutes inspirades en travesses a peu, però adaptades a bicicleta. I que siguin llargues no és un problema, perquè us posem a l’abast un univers de possibilitats perquè les ajusteu al vostre nivell i al temps de què disposeu. Au, digueu-me que no us crida ni una mica l’atenció!

Cavalls del Vent MTB
Cavalls del Vent MTB

Cavalls del Vent –segur que ja ho sabeu– és la travessa del Parc Natural del Cadí-Moixeró i originalment està pensada per fer a peu. Però avui en dia ja és una marca de renom així que, evidentment, s’havia de posar a l’abast dels amants de la bici. La ruta en BTT surt una mica dels límits del Parc, però, vaja, que segueix essent una volta preciosa i una experiència única. Amb Cavalls del Vent en BTT us llanceu a fer 225 km i 7.300 m de desnivell positiu en un ruta circular pel Pirineu berguedà, ceretà i de l’Alt Urgell. La proposta en 4 etapes és força equilibrada i de nivell mitjà-alt, tot i que segueixen essent entre 50 i 60 km i al voltant de 2.000 m de desnivell positiu acumulat per etapa, que Déu n’hi do. Si sou uns màquines, la podeu fer en 3 etapes, però, tret que no disposeu de 4 dies, sempre és millor anar més tranquil. O fer-ne només un tros, però això us ho explico després. Primer, deixeu-me que us presenti les rutes!

El Camí Oliba en BTT és un xic més llarg (246 km), però també és més plàcid (6.634 m de desnivell positiu acumulat) i, a més, està pensat per fer-lo en 6 etapes força assequibles (uns 45 km diaris, de mitjana). Així, també teniu temps d’entretenir-vos descobrint el patrimoni romànic dels municipis per on passa la ruta, que, al final, és l’objectiu d’aquesta travessa. Tot això, és clar, mentre descobriu mil paisatges diferents de Catalunya: des de Montserrat fins el Pirineu ripollès, tot passant per la plana de Vic, creuareu muntanyes i boscos i paratges agrícoles encantadors.

Camí Oliba en btt
Camí-Oliba en btt
Pedals de Ferro
Pedals de Ferro

També el Camí dels Bons Homes és una clàssica travessa a peu, però que s’adapta a BTT, i que ens porta a seguir les passes dels càtars que fugien de la persecució de l’Església Catòlica. La ruta surt del Santuari de Queralt, a Berga, i ens porta, tot creuant els Pirineus, fins a Foix. La proposta estàndard és dividir-la en 8 etapes de 35 km, de mitjana. Sembla poca cosa, però no us mentiré: és dura. Físicament, ho és molt, tota ella. A nivell tècnic, hi ha etapes i etapes, però la dificultat oscil·la entre mitjana i molt alta. Cal, doncs, estar ben preparat. O no fer-la sencera, que també és una opció, però ja en parlarem, d’això.

Pedals de Ferro, en canvi, ja va néixer com a ruta en BTT. És la gran volta en BTT del Berguedà i, com a repte, no està gens malament: 260 km i 8.350 m de desnivell que uneixen els millors paratges de l’Alt i el Baix Berguedà, des del Cadí-Moixeró –ja Pirineu– fins el Catllaràs, Peguera i les colònies tèxtils del sud. És clar que, com totes, l’exigència depèn molt del nombre d’etapes que facis. La ruta es fa generalment en 5 etapes (nivell mitjà – alt, sense avorrir-te ni morir en l’intent), però la podeu fer en 4 o, fins i tot, en 3. I, si sou uns autèntics cracks, us podeu atrevir amb la Pedals de Ferro Weekend, una adaptació que us permet fer una volta a la comarca en tan sols un cap de setmana. Això sí, ja us podeu preparar, que per molt adaptada que estigui segueixen essent 123,5 km i 4.406 m de desnivell!

La Transpirinenca potser és la joia de la corona entre les rutes que us proposo avui, tot i que se surt força del mapa català: en una travessa de gairebé 1.000 km per terres pirenaiques, ens porta del Mediterrani fins el Cantàbric, de Llançà a Hondarribia. Està pensada en 17 etapes (sí, sí, 17 dies sobre la bici), però, evidentment, això no està a l’abast de tothom. Ja no només per nivell –que és alt, penseu que estem creuant els Pirineus en tota la seva llargada!– sinó per temps. Tenir 17 dies seguits de vacances i emprar-los en una ruta en bici és tota una experiència, no dic que no, però hi ha molta gent que prefereix diversificar una mica més les seves activitats. Per aquesta raó es sol fer per etapes o per grups d’etapes, a base de caps de setmana o d’escapades de 4 dies, que és molt més factible. I res, tu, al final fas un collage amb les fotos i au!

Doncs, escolteu, el mateix es pot fer amb qualsevol ruta! Amb les que són lineals és evident: el taxi de tornada al punt d’origen no te’l treu ningú així que, si no tens temps de fer-la tota, que et reculli a mig camí i ja faràs el tram que et queda en una altra ocasió! Però amb les circulars, com Cavalls del Vent i Pedals de Ferro, també! Tot és parlar-ho amb l’organització i podeu muntar totes les rutes a la vostra mida. Que aquestes etapes us semblen massa llargues? Cap problema! Es mira, es busca un bon allotjament en un poblet de pas i au, ja tens etapes més curtes. Que tens entre cella i cella fer el Camí dels Bons Homes, però no tens ni el temps ni el nivell? No passa res, es miren les etapes més fàcils i, si te’ns vols saltar alguna, la fas en taxi i aquí ningú ha vist res!

Això sí, si us llanceu a fer una ruta en bicicleta, assegureu-vos el gaudi. Si patiu massa, no ho tornareu a fer. Sigueu realistes amb el nombre d’etapes i, si voleu un consell, feu-la organitzada. No cal que sigui amb guia, però va molt bé tenir una agència darrere que et miri uns allotjaments que estiguin bé i on puguis descansar de debò; que et pugui assistir si tens cap problema; que t’ajudi a adaptar les etapes a les teves necessitats amb coneixement de causa i, sobretot, que s’encarregui del transport d’equipatges! Que fer 50 km i 1.000 m de desnivell diaris amb una motxilleta no té res a veure amb fer-los amb 12 kg a sobre! Però, vaja, què us he de dir, millor que vosaltres no ho sap ningú…

Doncs això, que no heu de patir per distàncies ni nivells ni equipatges. El que heu de fer és gaudir de l’escapada, de la ruta, dels paisatges. La resta és feina nostra. Vosaltres, a pedalar!